De lege plek op de klassenfoto

Datum Tijdstip Stad Locatie Prijs Kaarten
04 mei 2024 21:00 Drachten Drachtster Lyceum €5,00 Kaarten
05 mei 2024 15:00 Drachten Drachtster Lyceum €5,00 Kaarten

Schouwburg De Lawei

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 8+, 9+, Volwassenen

In Drachten zijn ouderen uit Smallingerland in gesprek gegaan met de jonge generatie en vertelden zij over hun herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, vol kleine en grote verhalen, verdrietig of grappig, vormen de basis van de voorstelling van theatermaker Angela van Arendonk: De lege plek op de klassenfoto.

De klassenfoto. Op het eerste gezicht een onschuldige foto. Maar wat gebeurt er als je inzoomt en het individu los komt te staan van de groep? Met de jongeren en ouderen gaan we aan de hand van hun klassenfoto het gesprek aan. De verhalen uit de oorlog spiegelen we aan de verhalen van nu. Zo kan ineens een verhaal van jaren geleden heel dichtbij komen.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Spel: Esra Dijkstra, Audrey Boomsma, Melle Eikhout, Melina IJtsma, Huub Kooijman, Rixt Ruijg, Sjoukje Thirza Weistra, Sanne van Houten

Met dank aan de verhalen van: Marten Leegsma, Andrea Pruijs-Turkstra, Henk van der Sluis, Willem Wilstra, Riemkje Wedzinga-van der Wal, Aly de Haan-Kooistra, Jacobus Johannes-Koos-Visser, Hermien Nijboer-Terpstra, Joost de Vries, Smelne’s Erfskip

Theatermaker: Angela van Arendonk

Dramaturg: Jolien Akkerman

Productie: Eline Wijnja

Foto: Lucas Kemper

Reageer