De nacht voor de bevrijding

‘T Het nog nooit zo donker west Of ’t wer altied wel weer licht

Cultuurcentrum Ut Huus

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater, Vertelling

Duur: 40 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

In de fluisterende stilte van de nacht komen onze gedachten tot leven. Waar lig jij wakker van? Heb jij ook weleens een nachtmerrie? En bij wie kan jij dan schuilen?
Theatermaker Marije de Haan is samen met vijf jongeren uit omgeving Olst/Wijhe in gesprek gegaan met ouderen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Deze ontmoeting heeft geleid tot een indrukwekkend gesprek over slapeloze nachten en de realiteit van nachtmerries die werkelijkheid werden. In ‘De Nacht voor de Bevrijding’ nemen we je mee op een reis door de tijd, waarbij vijf jongeren je laten zien dat zelfs in de donkerste nachten van de geschiedenis, er altijd een sprankje hoop is dat ons naar het licht leidt.

We kijken terug in de tijd om de echte betekenis van vrijheid en hoop te begrijpen voor ons leven nu… Want het is de afgelopen tijd wel erg donker.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Regie: Marije de Haan
Regie-assistent: AnneFleur Verkade
Spel: Sylt, Saylina, Alexandra, Lenna en Puck
Vormgeving: Rosalie Niemeijer
Organisatie: UtHuus in Olst

 

Met dank aan: Gemeente Olst/ Wijhe, Stichting Kunst en Cultuur Olst/Wijhe, 4 mei Comité en de ouderen die hun verhalen met ons hebben gedeeld.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Olst Ut Huus
04 mei 2024 Olst Ut Huus
03 mei 2024 Olst Ut Huus

Reageer