De Oost bevrijd?

Over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië

Theater Na de Dam

04 mei, 21:00

Koninklijk Theater Carré, Amsterdam

Prijs: vanaf €12,50

Kaarten

Genre: Theater

Geschikt voor: Volwassenen

Op woensdag 4 mei 2022 om 21:00 uur presenteert Theater Na de Dam de voorstelling De Oost bevrijd? in Koninklijk Theater Carré, Amsterdam. De voorstelling gaat over de onderbelichte verhalen van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de overgang naar de gewelddadige onafhankelijkheidsstrijd die daarop volgde. De Oost bevrijd? vertelt het verhaal vanuit drie perspectieven: het Indonesische, Indische en Molukse perspectief. Met Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema en Denise Aznam.

De Oost bevrijd?
5 mei 1945 was niet voor iedere Nederlander Bevrijdingsdag. De oorlog met Duitsland mocht dan voorbij zijn, meer dan 35 miljoen Nederlandse onderdanen leefden aan de andere kant van de wereld nog onder het juk van de Japanse bezetter. Kort nadat op 15 augustus 1945 ook Japan capituleerde en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, brak er een bloedige onafhankelijkheidstrijd los. Nederland, zelf net bevrijd van een bezetter, stuurde nu op zijn beurt troepen om het naar vrijheid strevende land opnieuw te bezetten. Nadat het in 1949 de onafhankelijkheid van Indonesië had erkend, moesten duizenden Nederlanders, zowel van Europese als Indische als Molukse afkomst, hun land verruilen voor het onze. Velen werden hier vervolgens gediscrimineerd vanwege hun huidskleur, laat staan dat er voor hun herinnering aan twee oorlogen aandacht was.

Met de nieuwe voorstelling in Carré geven de gerenommeerde schrijvers Dido Michielsen, Reggie Baay en Sylvia Pessireron stemmen aan de vergeten verhalen en perspectieven en laten zien hoe de oorlog van toen aan de andere kant van de wereld nog steeds doorwerkt in het Nederland van vandaag.

Onderbelichte verhalen
We vieren op 5 mei Bevrijdingsdag, toen eindigde in Nederland de bezetting, maar hoe bevrijd was iedereen nou echt? Voor veel Nederlanders werkte de oorlog nog jaren en zelfs generaties door. Theater Na de Dam ziet het als zijn rol om theater te maken over onderbelichte oorlogsverhalen en pijn die niet erkend is. Zo is er naast theater over Nederlands-Indië ook een project over Suriname in WOII en worden er jongerenprojecten gemaakt over de misstanden in de psychiatrische verpleeghuizen tijdens de oorlog.

Eerder in Carré.
Ook in Carré: De brieven van Mia.

Regie: Olivier Diepenhorst
Concept: Theater Na de Dam
Teksten: Reggie Baay, Dido Michielsen, Sylvia Pessireron, Bo Tarenskeen
Spel: Charlie Chan Dagelet, Marcel Hensema, Denise Aznam
Muziek: Bart Rijnink
Gitaar: Nick Croes
Dramaturgie: Bo Tarenskeen, Jaïr Stranders
Productie: Juliska Retra
Lichtontwerp: Yuri Schreuders
Operator licht: Wout Panis
Geluidsontwerp: Bram Anneveldt
Met dank aan: Koninklijk Theater Carré, Orkater, Maatschappij Discordia, Herman Keppy

Één reactie

  1. Danielle van den Berg schreef:

    Laat hier je reacties achter

Reageer