De Rechtvaardigen

Cappella Amsterdam

Genre: Muziek, Vertelling

Duur: 90 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Met De Rechtvaardigen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken (1949), brengen we het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk, die zijn leven op het spel zette voor de vrijheid van anderen. Zwartendijk is redder van duizenden levens, van Pools Joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig een manier zochten om Europa te verlaten. Hij verstrekte visa waarmee Joden, met de Trans-Siberië Express, van Litouwen door de Sovjet-Unie naar Vladivostok, verder naar Japan en door naar Amerika, Shanghai en andere landen reisden en zo werden gered van de Holocaust.

Een indrukwekkend verhaal dat ook zal ingaan op de geredde Leo Adler en zijn vrouw Bella Hamburg die na een zesjarige vlucht New York bereikten, maar heimwee hielden naar hun oorspronkelijke continent en taal.

Middels voordracht van Jan Brokken, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet, maken we in dit doorgecomponeerde concert mee hoe goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden.

Speelt op 4 mei in de Nieuwe Kerk Den Haag. Daarna nog op verschillende plekken in het land, voor de gehele speellijst zie de website van Cappella Amsterdam.

Koor: Cappella Amsterdam
Dirigent: Daniel Reuss
Berlage Saxophone Quartet
Jan Brokken voordracht

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2022 Amsterdam Muziekgebouw aan 't IJ
04 mei 2022 Den Haag Nieuwe Kerk

Één reactie

  1. Joke van Noord schreef:

    Ik zou graag de voorstelling op 5 mei in het Muziekgebouw aan het IJ zien samen met mijn man.
    Ik heb het boek gelezen en vond het heel indrukwekkend en erg moedig om als ambassadeur zo iets uit te denken en uit te voeren en dan later berispt te worden door het ministerie van Buitenlandse zaken.

    Joke van Noord

Reageer