De vele gezichten van vrouwen in verzet

Theatrale podwalk/audiotour

Frédérique Donker, Anna Huizing & Noord-Hollands Archief

Genre: Podcast, Vertelling

Duur: 120 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, Volwassenen

Acht jongeren verdiepten zich in de verhalen van verzetsvrouwen in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amber, Annabel, Emma, Idrissa, Jayda, Jip, Nora en Philip nemen je in deze theatrale audiotour mee langs historisch waardevolle plekken in de stad, waar ze deze onderbelichte verhalen tot leven laten komen. Van het redden van Joodse kinderen tot het zorgen voor onderduikers, van koerierswerk tot vervalsen, van illegale pers maken en verspreiden tot spionage en van sabotage tot liquidaties. Door al deze rollen en functies binnen het verzet vervulden vrouwen cruciale rollen binnen het verzet.’

Geïnspireerd door deze verhalen maken we een audiotour waar we ingaan op de vragen: Wat betekent verzet (anno nu)? Welke rol speelden vrouwen in het verzet en waarom kreeg dit weinig aandacht? Wat hebben vrouwen in die tijd betekent voor Haarlem?

De audiotour is verbonden aan de gelijknamige tentoonstelling van het Noord-Hollands Archief. Op 4 mei 2023 wordt de podwalk De vele gezichten van vrouwen in verzet gepresenteerd in het kader van Theater Na de Dam en de Nationale Dodenherdenking.

Deze audiowalk is doorlopend te bezoeken op eigen initiatief.

Regisseur: Frédérique Donker
Creatief Producent: Anna Huizing
Makers: Philip Kraaijenhof, Emma van Schie, Jayda du Pon, Amber Souwer, Nora Gerke, Annabel Zwagemaker, Jip Richter, Idrissa Gouem
Schrijfcoach: Janneke Jansen Geluidsontwerper Bauke Moerman
Met steun van: Cultuurstimuleringsfonds Haarlem, het Mondriaan Fonds en de JC Ruigrok Stichting, Vfonds, Soroptimisten Haarlem
Met dank aan: Marijke Kat, Ineke van Hulsentop, Mirjam Vrees- Mulder en Lida Kluen-Bakker, Rianne Oosterom

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Haarlem Startpunt: Noord-Hollands Archief
04 mei 2023 Haarlem Startpunt: Noord-Hollands Archief

3 Reacties

 1. Bart Zwagemaker schreef:

  Wat een mooi initiatief! Ik loop zeker mee met deze podwalk

 2. Ted schreef:

  Op 4 mei de wandeling gelopen. Erg leuk om te doen. Daarnaast veel geleerd over Haarlem en de “vergeten” verzetsheldinnen.

 3. Mirjam Vrees-Mulder schreef:

  Wat is de podwalk mooi!
  Het oorlogsleven van mijn ouders is mij alleen bekend door 800 pagina’s dagboeken, een agenda uit 1945 van mijn vader, statische dingen allemaal die uiteraard toch een heel verhaal vertellen. Maar als je dan tijdens de wandeling bij het station staat en van het heden naar het verleden wordt geleid en Nora vertelt over die ene fiets die er staat, dan staat je hart al een beetje stil. Als ze verder vertelt is het alsof ik op het Stationsplein naast mijn moeder sta en haar haar fiets zie stallen en het station zie binnengaan om aan het werk te gaan.
  Het verhaal emotioneerde mij enorm. Er moet heel wat onderzoek aan vooraf zijn gegaan, zo veel details die in het verhaal zijn verwerkt.
  Ook de andere verhalen kwamen binnen. De titels van verzetsbladen waarvan mijn moeder exemplaren bewaarde, misschien zelfs wel verspreidde, en die ik nog steeds heb.
  De vrouwen die protesteerden bij het stadhuis, mijn vader maakt daar een aantekening over in zijn 1945 agenda. Het politiebureau in de Smedestraat. Mijn opa was tijdens WWII agent van politie en werkzaam in de Smedestraat.
  Vorig jaar las ik in een artikel in het Haarlems Dagblad dat de goede
  agenten daar gestationeerd waren en de met de Duitsers heulende agenten op het hoofdkantoor.
  Mijn opa zat ook in het verzet en was lid van de Binnenlandse
  Strijdkrachten. Er gingen binnen de familie verhalen dat arrestanten aan de voorkant
  binnenkwamen en met hulp van goede agenten het pand aan de achterkant weer verlieten.
  Wie weet zijn er sommige mensen zo kunnen ontsnappen aan de bezetter. Echt heel gaaf hoe de podwalk in elkaar is gezet. En de verhalen zijn schitterend!

Reageer