De Joodse Raad

Mugmetdegoudentand & Theater Na de Dam

Genre: Theater

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Lineke Rijxman (mugmetdegoudentand) en jonge acteurs Jurriaan van Seters en Margo Verhoeven vertellen over hoe de ontstellende geschiedenis tot onder hun huid voelbaar werd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt op initiatief van de Duitsers een Raad opgericht die de Joodse gemeenschap in Nederland moet controleren en besturen, om uiteindelijk alle Joden naar vernietigingskampen te deporteren.

De Raad wordt – onder druk van de Duitsers – een doorgeefluik voor instructies van de Duitse bezetter. David Cohen, al zeer actief binnen de vooroorlogse Joodse gemeenschap, is samen met Abraham Asscher de aangewezen voorzitter van de Raad. Hij plaatst zichzelf daarmee voor een duivels dilemma. De makers willen in deze eerste zoektocht behoedzaam Cohens mogelijke beweegredenen nagaan tijdens zijn verbijsterende werk.

Hoe staan twee jonge mensen tegenover de Joodse Raad? Kunnen zij zich verplaatsen in een situatie waarin ze verstrikt raken in dilemma’s en uitzichtloze keuzes? Want pas onder extreme omstandigheden blijkt hoe ingewikkeld het kan zijn om moreel goede keuzes te maken.

Regie, dramaturgie: Lineke Rijxman
Tekst, script: Lineke Rijxman, Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters
Spel: Margo Verhoeven, Jurriaan van Seters
Tekstbijdrage: Sarah Sluimer
Naar een idee van: Joan Nederlof en Vincent Spee
Een productie van Mugmetdegoudentand en Theater na de Dam

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
06 mei 2022 Den Haag Zaal 3
05 mei 2022 Amsterdam Theater Bellevue
04 mei 2022 Amsterdam Theater Bellevue
03 mei 2022 Rotterdam Theater Walhalla

Reageer