Dr. Jazz

Club Duif

Genre: Muziek

Duur: 45 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Club Duif ontrafelt het opmerkelijke leven van Dr. Jazz: Een vooraanstaand naziofficier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ontpopt tot ambassadeur en beschermer van de jazz. Hij noemt zichzelf Dr. Jazz. Dr. Jazz trekt zich weinig aan van het jazzverbod van Adolf Hitler en laat zich in uniform fotograferen met de befaamde gipsyjazzgitarist Django Reinhardt die hij zelfs de hand boven het hoofd houdt. Hij schrijft nieuwsbrieven over jazz die aan het Duitse front heimelijk worden gelezen.

Tegelijkertijd blijft hij loyaal aan diezelfde Hitler door als luchtmachtofficier te strijden voor de overwinning van het Derde Rijk. Zijn vermogen om het onverenigbare te verenigen, fascineert de makers van deze voorstelling.

Gedreven door zijn persoonlijke fascinatie voor jazz en geschiedenis brengt theatermaker Daniël van Duijvenbooden samen met drie top (jazz)muzikanten de wereld van Dr. Jazz tot leven met eigen teksten, poëzie van Jules Deelder en soundscapes. En met onweerstaanbare live jazzmuziek. Club Duif brengt een ode aan de jazz, die sinds de Tweede Wereldoorlog definitief symbool staat voor vrijheid en rebellie. Voorgoed.

Altijd. Jazz was. Jazz is. Jazz blijft.
J.A. Deelder

Club Duif‍
Club Duif is opgericht in 2023 en maakt muziektheater en andere (podium)kunst. Gecreëerd en gepresenteerd door een wisselende samenstelling van kunstenaars, makers en anderen in uiteenlopende disciplines, met als vaste waarde theatermaker Daniël van Duijvenbooden. Club Duif wil verrassend werk maken waarin kunst gevierd en bevraagd wordt en dat vanuit een eigenzinnige invalshoek ingaat op dat wat er vandaag de dag leeft in de maatschappij.

Concept, performance: Daniël van Duijvenbooden
Regie: Paul Feld
Sound-/filmmaker: Tim Ewalts
Trompet: Bram van de Glind
Piano: Jelle Willems
Georganiseerd door Meneer Otis

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Nijmegen Brebl
03 mei 2024 Utrecht Theater Kikker
04 mei 2023 Den Bosch Verkadefabriek
03 mei 2023 Den Bosch Verkadefabriek

Één reactie

  1. Ria de Jong schreef:

    Gisteren genoten van jullie voorstelling. Als historicus en oud-geschiedenis juf (van het SGDB, dag Jelle(:-) ) weer een nieuw stukje geschiedenis gehoord op een originele en integere wijze. En dan ook nog voorzien van fantastische muziek en geluidsfragmenten. Complimenten!
    Wij gaan Club Duif zeker volgen. Veel succes in de toekomst.
    Peter en Ria Tips – de Jong

Reageer