Dr. Leo Lashley

Een voorstelling over de Surinaamse oogarts & verzetsheld Leo Lashley

Theater Rotterdam

Genre: Jongerenvoorstelling

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Rotterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Jasper Vaillant in de geschiedenis van Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling DR. LEO LASHLEY.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was oogarts Leo Lashley actief in het Rotterdams verzet. Hij organiseerde voedseltransporten uit de Hoeksche Waard en droeg zorg voor de onderduikers in de Breepleinkerk. Maar na de oorlog verlaat hij Nederland algauw. Discriminatie blijkt de oorzaak. Wat is er precies gebeurd? En waarom is zijn verhaal van onverschrokkenheid en moed zo onderbelicht gebleven?

In DR. LEO LASHLEY treedt een tiental Rotterdamse jongeren in de voetsporen van Leo Lashley. Ze spreken met verschillende ervaringsdeskundigen waaronder zijn kleinzoon Patrick Lashley. Op basis van deze gesprekken maken zij een voorstelling.

Theatermaker Jasper Vaillant verdiept zich elk jaar in een ander aspect van de Tweede Wereldoorlog dat in de geschiedenis onderbelicht is gebleven. Zo staat Theater Rotterdam niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de horror van het heden.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie en tekst: Jasper Vaillant
Spel: Ahmet Baha Gunduz, Noor Hamad, Tiyjudy Destiny Marvellous, Alara Umurlu, Martin Furuholmen, Obay Naddaf, Abdelaty Petronela, David Eduardo, Ayaz Rasoul, Polina Letenko, Aimy St Rose, Haya Zaghloul, Zikiriat Garage
Productie: Angelique van Beckhoven & Mynou van der Linden
Techniek: Wim Bechtold
Decor: John Thijssen en Noa Muller
Mogelijk gemaakt door: afdeling Educatie & Interactie van Theater Rotterdam

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Rotterdam Theater Rotterdam
04 mei 2023 Rotterdam Theater Rotterdam

Één reactie

  1. Angenita Riekwel schreef:

    Beste Regiseur en spelers
    Wat heb ik genoten van jullue voorstelling.Door toeval aan een kaartje gekomen.Was niet op de hoogte van dit project.Ben 78 jaar en best wel wat theater gezien.Maar ik moest toch een traantje laten.Ook de sfeer onderling is heel fijn om te zien.Ook hoe jullie elkaar hielpen om toch soms best wel door moeilijke tekst te komen.En….dan gewoon doorspelen.En dan een lust voor het oog,de diversiteit van de jongeren/spelers en hoe jullie steeds overschakelde met de decor wisseling.Heel flitsend.Succes vanavond 5 mei.Bedankt allemaal

Reageer