en toch blijven wij het doen

Hoe is het om jong te zijn in oorlogstijd?

PS|theater i.s.m. studio Moio

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Duur: 30 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Leiden verdiepten zich onder leiding van theatermakers Tamar Lagas en Rian Evers in de geschiedenis van Leiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling en toch blijven we het doen. Want we blijven ons uitspreken. We blijven ons uiten. Alleen dan kunnen we zelf bepalen hoe ons verhaal verteld wordt.

Met de studenten van Studio Moio lazen we dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog en kregen zo een indruk van het normale leven in een tijd van onderdrukking. We lazen hoe ieder zich op zijn eigen manier (groot of klein) verzette tegen de bezetting. En we begonnen onze eigen verhalen in dagboeken op te schrijven.

Zo kwamen we steeds weer terug bij die ene vraag: Wanneer kan je je niet meer stilhouden? Wanneer is je dagboek niet meer groot genoeg? Wanneer moet je van je zolderkamer af komen en naar buiten toe treden?

“en toch blijven we het doen” is een locatietheatervoorstelling over precies die vraag.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Tamar Lagas & Rian Evers
Spel: Mitchell, Adnan, Jim, Deega, Tamara, Florianne, Flox, Leon, Yassine
Dramaturgie: Erica Smits
Met dank aan: Studio Moio

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Leiden Studio Moio
04 mei 2023 Leiden Studio Moio

Reageer