Er hoeft er maar een de eerste te zijn

Woest Oost

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Duur: 70 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Zutphen verdiepten zich onder leiding van theatermaker en choreograaf Irene Kriek en Sassan Saghar Yaghmai in de geschiedenis van de April-meistaking ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling “ER HOEFT ER MAAR EEN DE EERSTE TE ZIJN”

Op 29 april 1943 breekt er een massaal protest uit in Nederland tegen de gedwongen Arbeitseinsatz tijdens de Tweede Wereldoorlog. De oproep dat 300.000 Nederlandse oud militairen zich moeten melden om in Duitsland gedwongen aan het werk te gaan is de aanleiding voor de grootste staking uit de Nederlandse geschiedenis. De staking begint bij Stork in Hengelo en verspreidt zich snel over het hele land. Maar liefst 500.000 dappere mensen leggen hun werk neer. De nazi’s reageren meedogenloos op dit massale protest. Tweehonderd Nederlanders sterven voor het vuurpeloton of in strafkampen. Na deze harde wraakmaatregelen groeit het aantal Nederlanders dat zich actief verzet of onderduikers in huis neemt. Deze staking markeert een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.
Er hoeft er maar één de eerste te zijn is een voorstelling over solidariteit in tijden van verdeeldheid.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. 

Concept, tekst en regie: Irene Kriek
Choreografie: Sassan Saghar Yaghmai
Spel: Luca van den Assem, Bregje de Goede, Orion Harmsen, Jinte Kampshof, Benjamin Koelen, Elin Rammelt, Mirna van der Sluis
Stagiaire: Imme van der Werf
Mogelijk gemaakt door: Theater na de Dam, De IJsselstroom, Gemeente Zutphen
Met dank aan: Silvester van Veldhoven, Elma Strijks, Anne van Uum, Jeroen van Terheijden en Jantien Fick.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Zutphen Ijsselkade bij verzetsmonument
05 mei 2023 Zutphen Ijsselkade bij verzetsmonument
04 mei 2023 Zutphen Ijsselkade bij verzetsmonument

Reageer