Filmvertoning: Holland, Vaarwel!

Willy Lindwer

Duur: 100 minuten, incl pauze

De Vernietiging van het Nederlandse Jodendom

De tweedelige documentaire Holland, Vaarwel! is een persoonlijke zoektocht van Willy Lindwer naar de werkelijkheid van de Nederlandse tolerantie in de Tweede Wereldoorlog.

In het eerste deel – ‘De uitlevering ‘- zoekt Lindwer naar degenen die verantwoordelijk waren voor de dood van zijn familieleden in de Tweede Wereldoorlog. Hij ontdekt dat de Nederlandse ambtenarij, gesteund door een leger verraders, een grote rol speelde bij de slachtpartij onder Nederlandse joden.

Het tweede deel van de documentaire – ‘Nog niets geleerd’ – gaat over de bevrijding en de periode daarna. Daarin komt onder andere schrijver Harry Mulisch aan het woord over de duistere rol van zijn vader in de oorlog. Het is voor het eerst dat hij daar openhartig op televisie over praat.

Na afloop kan men de 4 mei ceremonie in De Hallen bijwonen.

Willy Lindwer (Amsterdam, 1946) is documentaire filmer en auteur. Hij studeerde aan de Filmacademie in Amsterdam. Lindwer verwierf internationale bekendheid met onder andere ‘De laatste zeven maanden van Anne Frank’. Hij heeft veel films en een aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging op zijn naam staan en ontving voor zijn werk diverse prijzen, waaronder een internationale Emmy Award en een Gouden Kalf.

Documentairemaker: Willy Lindwer

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Amsterdam Café Belcampo

Reageer