For a look or a touch

Opera over een onderbelicht aspect van de Holocaust

Matangi Quartet

04 mei 2024, 21:00

Korzo, Den Haag

Prijs: vanaf €9

Kaarten

Genre: Muziek

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

For a Look or a Touch (2007) is een opera van Jake Heggie gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een homoseksuele Joodse man die tijdens de Holocaust wordt vervolgd vanwege zijn seksuele geaardheid.  

Manfred Lewin, die zijn leven deelt met zijn partner Gad Beck. Als de nazi’s aan macht winnen, worden Manfred en Gad geconfronteerd met de gruwelijke keuzes die ze moeten maken om te overleven.   

For a Look or a Touch verkent thema’s als liefde, opoffering en de impact van vooroordelen en discriminatie. De opera werpt een licht op een minder bekend aspect van de Holocaust, namelijk de vervolging van homoseksuele mensen, en herinnert ons aan de menselijke veerkracht te midden van ondenkbare omstandigheden die momenteel pijnlijk actueel zijn. Het is een ontroerend en belangrijk werk dat de geschiedenis en het lijden van LHBTQIA+-mensen voor, tijdens en na de Holocaust eert en herdenkt.  

Voor aanvang vertonen we de documentaire waar deze opera op gebaseerd is, schuift u aan tafel voor een kleurrijk diner en woont u een gesprek bij over de huidige ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en inclusie in de wereld van de klassieke muziek. Kijk hier voor meer informatie

Een deel van dit programma is gratis toegankelijk. 

For a Look or a Touch:  Jake Heggie
Libretto: Gene Scheer
Regie: Wim Trompert
Zang en spel: Alexander Oliver, Agris Hartmanis
Piano: Maurice Lammerts van Bueren
Viool: Maria Paula Majoor
Cello: Arno van der Vuurst
Fluit: Ilonka Kolthof
Klarinet: Levan Tskhadadze
Video-ontwerp: Mónica Hernandez

Reageer