Grenzeloos vrij

Het Zuidelijk Toneel

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Duur: 45 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Een diverse groep jongeren uit Tilburg en omstreken, waarvan de één al lang in Nederland en de ander nog maar net, dook onder leiding van theatermaker Isabel Schoonbeek in het thema vrijheid. Ze verdiepten zich in vrijheidsstrijders in de ruimste zin van het woord en gingen in gesprek met mensen die hun geboorteland ooit zijn ontvlucht. Ze stelden hen, en zichzelf, vragen:

Hoe voelt vrijheid?
Is het een gevoel dat iedereen kent?
En waar voel je dat dan precies in je lijf?

Bestaat er een plek waar je je vrij voelt?
Hoe ruikt het daar?
Is het er warm? Of juist koud?

Is vrijheid een gevoel waar je iets voor moet doen?
Of kun je het cadeau krijgen?

En voel je het eigenlijk minder als je het altijd al hebt gehad?

Deze gesprekken, de verschillende perspectieven en hun eigen ervaringen met vrij zijn vormen de basis voor de theatervoorstelling: Grenzeloos vrij. Een voorstelling waarin verhalen worden verteld door middel van beeld, muziek en tekst in verschillende talen.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie en concept: Isabel Schoonbeek
Tekst en spel: Maren Van Cauwenberge, Thirza Harmsen, Siuzanna Osepian, Sifra Ottens, Nimué Pattirane, Taisir Shani Baqi, Iza Stoop, Roy Vlieland, Sasha Zapisochna
Techniek: Timo Bossema en Thom van Noije
Productie: Silvy Levens
Vormgeving: Max Rijkers

 

Met dank aan: Martin van Bommel, Josine Dusée, Sara Giampaolo, Saskia Godijn, Piet Menu, Ilse Oostvogels, Jasmine van Putten, Lisa Ruskus, De Nieuwe Vorst, Refugee Team, Schakelcollege Tilburg, ROC Tilburg en alle mensen die hun verhaal met ons hebben gedeeld.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Tilburg De Nieuwe Vorst

Reageer