Het bittere kruid

Twee voorstellingen op een avond

Studio Antigone met Julien Croiset

Genre: Theater

Duur: 80 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Met haar autobiografie Het Bittere Kruid heeft Marga Minco (1920-2023) getracht haar familie verder te laten leven. In het boek beschrijft Marga hoe haar familie argeloos een systeem van vernietiging wordt binnengedreven en hoe zijzelf overleeft. Julien Croiset en Maruja Bobo Remijn brengen dit verhaal ten tonele. Afwisselend zijn ze verteller, personage of allebei tegelijk. En af en toe is daar de stem van Marga Minco.

Hoewel Marga gedurende de oorlog zelf een jonge vrouw was in haar twintigers, koos ze ervoor om het boek te schrijven vanuit het perspectief van een jong meisje, een kind. Argeloos, met soms kinderlijke naïviteit, kijkt het meisje naar de gebeurtenissen. Nooit gaat het nadrukkelijk over de verschrikkelijke wandaden van een misdadig systeem. Deze worden hoogstens gesuggereerd. Het is ook niet nodig. De toeschouwer kent de afloop en zal de teksten met de eigen beelden aanvullen.

Op het toneel wordt de wereld van Het Bittere Kruid uitgebeeld zoals de schrijfstijl van Marga Minco: licht van toon, zonder grote emoties. Geen grotesk decor en deftige kostuums, maar juist een intieme en sobere setting. 

Regie: Agaath Witteman
Spel: Maruja Bobo Remijn en Julien Croiset
Met dank aan: Sacha van Ravenswade.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Purmerend Theater De Purmaryn
03 mei 2024 Den Haag Koninklijke Schouwburg, Het Paradijs
02 mei 2024 Schiedam Wennekerpand
03 mei 2023 Amstelveen Schouwburg Amstelveen

Reageer