Het geluid van vrijheid

Een concert met een verhaal. Over oorlog en vrede. Vrienden en vijanden. Vertrouwen en verzoening.

De Konrad Koselleck big band, Ellen ten Damme & Vincent Bijlo

Genre: Muziek, Vertelling

Duur: 75 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Op 5 mei 1945 trokken duizenden Amsterdammers naar de Amstellaan, de huidige Vrijheidslaan en de Berlagebrug om in de stromende regen met bossen bloemen de bevrijders feestelijk te onthalen. Ze moesten nog twee lange dagen geduld hebben omdat de Duitsers weigerden zich over te geven.

78 jaar geleden werd Amsterdam bevrijd van het onmenselijke regime van Nazi-Duitsland. Vijf jaar eerder, op 10 mei 1940, was de oorlog begonnen. De oorlog, die de stad voorgoed zou veranderen.

We vertellen over het leven tijdens de bezetting, over de razzia’s, de Februaristaking, het bombardement op Artis, de jazzenclave op de Nieuwendijk, de deportaties van meer dan 60.000 Joden, het verzet, de hongerwinter, die aan ongeveer 2300 mensen het leven kostte, maar ook over de veerkracht en vindingrijkheid van de Amsterdammers in die verschrikkelijke 5 jaar.

“We vertellen lokale verhalen over de terreur van de bezetting, over het met geweld omverwerpen van de democratische rechtstaat. We zien dat nu in Oekraïne weer gebeuren en we beseffen meer dan ooit dat onze vrijheid zeer kostbaar en kwetsbaar is. We doen wat we kunnen voor de vluchtelingen, honderden alleen al uit Oekraïne. We geven ze vrede, hier, in Amsterdam, dat weet, al is het uit de verhalen van onze ouders en grootouders, hoe het is om in oorlog, geweld en onderdrukking te moeten leven. Maar laten we toch vooral niet vergeten om te swingen, te zingen en onze lieve vrijheid te vieren.”
Vincent Bijlo

De Konrad Koselleck Big Band speelt niet-alledaagse concerten over bijzondere maatschappelijke en cultuur-overstijgende thema’s. De bekende cabaretier en schrijver Vincent Bijlo vertolkt het verhaal, Ellen ten Damme zingt persoonlijke en herkenbare songs. Konrad Koselleck en zijn musici geven het verhaal met muziek en geluid lading en vleugels.

Teksten en spreker: Vincent Bijlo
Zang en muziek: Ellen ten Damme, De Konrad Koselleck Big Band
Concept en dramaturgie: Vincent Bijlo & Konrad Koselleck
Composities, arrangementen en artistieke leiding: Konrad Koselleck
Mede mogelijk gemaakt door: AFK en de Stichting Zabawas.
Musici: Saxofoonsectie: Werner Janssen, Floris van der Vlugt, Joao Driessen, Kees van Lier, Jessie Brevé. Trompetsectie: Charlie Biggs, Suzanne Veneman, Florian Sperzel, Gerard Kleijn. Trombonesectie: Bastiaan Woltjer, Matthias Konrad, Vincent Veneman, Axel Schappert. Ritmesectie: Jens Larsen gitaar, Charly Zastrau piano, Reyer Zwart bas, Haye Jellema.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Amsterdam De Kleine Komedie

Reageer