Het Geluid van Vrijheid

Konrad Koselleck Big Band met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo

Duur: 90 minuten

77 jaar geleden, op 4 mei 1945, gonst het in Rotterdam van de geruchten. Eindelijk, de bevrijders komen eraan! Het Duitse leger heeft zich overgegeven, de BBC heeft het op de radio gemeld. Rotterdammers komen naar buiten en beginnen te dansen in de straten. Er worden vreugdevuren ontstoken. Maar de oorlog heeft enorme verwoestingen achtergelaten. Het historische centrum is in 1940, vlak na het begin van de oorlog, door de Duitse luchtmacht platgegooid, met meer dan 800 doden en 80.000 daklozen tot gevolg.

Tijdens dit concert worden die doden herdacht, maar ook de weggevoerde Joden, Sinti en Roma en alle militairen, die hun leven gaven voor onze vrijheid. Er wordt verteld over de terreur van de bezetting en het met geweld omverwerpen van de democratische rechtstaat. 

‘We zien dat nu in Oekraïne weer gebeuren en we beseffen meer dan ooit dat onze vrijheid zeer kostbaar en kwetsbaar is. We doen wat we kunnen voor de vluchtelingen, we geven ze vrede, hier, in Rotterdam, dat weet – al is het uit de verhalen van ouders en grootouders – hoe het is om in oorlog, geweld en onderdrukking te moeten leven. Maar laten we toch vooral niet vergeten om te swingen, te zingen en onze lieve vrijheid te vieren.’

Vincent Bijlo

De Konrad Koselleck Big Band speelt niet-alledaagse concerten over bijzondere maatschappelijke en cultuur-overstijgende thema’s. De bekende cabaretier en schrijver Vincent Bijlo vertolkt het verhaal en Ellen ten Damme zingt persoonlijke en herkenbare songs. Konrad Koselleck en zijn musici geven het verhaal met muziek en geluid lading en vleugels.

Speelt ook op 8 mei in Amersfoort, kijk voor meer informatie op de website van de Konrad Koselleck Big Band.

Teksten en verteller: Vincent Bijlo
Zang: Ellen ten Damme
Componist, arrangeur, dirigent: Konrad Koselleck
De Konrad Koselleck Big Band:
Saxen: Werner Janssen, Floris van der Vlugt, Joao Driessen, Kees van Lier, Kees van Dooremalen
Trompetten: Charlie Biggs, Suzan Veneman, Florian Sperzel, Gerard Kleijn
Trombones: Bastiaan Woltjer, Matthias Konrad, Vincent Veneman, Axel Schappert
Drums: Kai von Rosenberg – gitaar, Charly Zastrau – piano, Reyer Zwart – bas, Arthur Lijten
Met dank voor de financiële ondersteuning door de Gemeente Amersfoort en de Stichting Zabawas

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Rotterdam Lantaren Venster

Reageer