Het kind is niet meer

Een mens is pas vergeten, als zijn naam vergeten is

Theaterschool Utrecht

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 8+, 9+, Volwassenen

Begin 1942 telde het Centraal Israëlistisch Weeshuis in Utrecht achtenveertig pupillen. De meesten waren na de Kristallnacht door hun ouders op de trein naar Nederland gezet in de verwachting dat zij hier veilig zouden zijn. Het pakte heel anders uit. In 1942 werd het joodse weeshuis in twee etappes leeggehaald. De uit Duitsland gevluchte kinderen het eerst, hun Nederlandse huisgenootjes volgeden driekwart jaar later. Slechts enkelen zouden de oorlog overleven. 

Tegenwoordig is MerkAz, het centrum voor joodse cultuur in Utrecht, gehuisvest in een gedeelte van het voormalig Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwegracht. In het begin van deze eeuw werd ontdekt dat hier nog de restanten aanwezig waren van de vroegere huissynagoge van het weeshuis, een bijzonder emotioneel en ontroerend moment.

18 jongeren uit het tussenjaar van de Theaterschool Utrecht maken samen met regisseur Gilles Groot een voorstelling waarin zij de kinderen die in het weeshuis woonden herdenken. De helft van de groep speelt de Duitse kinderen die na Kristalnacht naar Nederland zijn gevlucht, de andere helft speelt zichzelf en vertelt vanuit het hier en nu. 

‘Het kind is niet meer’ is enerzijds een monografie over het lot van joodse weeskinderen van vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en anderzijds borduurt de voorstelling verder op actuele vragen rondom het oplaaiende antisemitische, de oorlog in Gaza, het gevoel een kant te moeten kiezen en de bittere vraag in oorlogstijd; hoe nú kind te zijn? 

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Regie: Gilles Groot
Geluidscompositie: Boris Post
Regie-assistentie: Lerenzo Fares
Spel: Geertje van Nuland, Gwen Hagenaars, Helena van Woerkum, Hilde Kiphardt, Ilja Asbreuk, Joanne van Geest, Lotte Bosgra, Lotte Catherina Dille, Nadège van Tergouw, Ole Scherpel, Otto van den Elzen, Phileine van Herwijnen, Pien Luijten, Ploon Berger, Ray Wijn, Thomas de Jong, Tijn van Dijk en Zee Groenewegen
Posterbeeld: Jerrold Saija
Met dank aan: Merkaz centrum voor Joodse Cultuur, woonzorgcentrum De Wartburg, Jan Erik Grunveld, Victor Frederik en Sam Ghilane

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Utrecht Theater Zimihc
04 mei 2024 Utrecht Theater Zimihc

Reageer