Het Vergissingsbombardement

De Stokerij Schiedam

Genre: Locatietheater

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

In mei 2023 presenteerde De Stokerij Schiedam de voorstelling Het Vergissingsbombardement, tachtig jaar na het vergissingsbombardement van 31 maart 1943. Deze locatievoorstelling speelde op het terrein van het Wilton-Fijenoord Museum zoals op de foto’s te zien is. Dit jaar wordt de voorstelling hernomen in Theater aan de Schie.

De bommen die voor de Duitse bezetters bedoeld waren vielen op een woonwijk’. In Nederland zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere ‘vergissingsbombardementen’ geweest in steden als Nijmegen, Den Haag en ook Schiedam. Tachtig jaar later gaat theatermaker Anne Rats het gemeentearchief van Schiedam in om onderzoek te doen naar deze vergissingsbombardementen. Gedreven door de persoonlijke belevingen van haar overleden vader (die de Tweede Wereldoorlog als achtjarige jongen meemaakte), duikt Rats opnieuw het verleden in voor een bloedstollend oorlogsverhaal voor iedereen vanaf 12 jaar.

Wat mij fascineerde was dat ik bij bombardementen in oorlogen vooral veel lees over de materiële schade en de aantallen doden. Over de overlevenden, de nabestaanden, de achterblijvers is er maar weinig te vinden

Anne Rats

In Het Vergissingsbombardement combineert Rats de voor haar bekende flarden van het oorlogsverleden van haar vader met de verhalen van twee jonge Schiedammers (gespeeld door de Jonge Stokerij). Hun levens raken elkaar op dramatische en fatale wijze. De Schiedamse Emma verliest haar hele familie tijdens het vergissingsbombardement in Schiedam op 31 maart 1943. Henry, de veel te jonge Amerikaanse piloot, gooit de betreffende bommen op het verkeerde gebied. Kun je als jong mens ‘doorleven’ tijdens een oorlog en hoe leeft die oorlog in jou voort nadat hij is afgelopen? Kun je na zo’n wereldgrote gebeurtenis de stukken van je hart oprapen en doorleven?

Concept en tekst: Anne Rats
Regie: Koen Wouterse
Spel: Anne Rats (en verschillende jongeren van de Jonge Stokerij)
Fotografie en trailer: Twan de Veer
Grafisch ontwerp: Anouk van Mil
Beeld: Gemeentearchief Schiedam, beeldbanknr 34797, maker onbekend
Marketing: Dieke van der Spek
Techniek: Rodney Breen
Met dank aan: Thomas Dunkerbeck, de Sodafabriek

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Schiedam Theater aan de Schie
04 mei 2023 Schiedam Wilton-Fijenoord

Reageer