Het verraad

De zaak van de Joodse verraadster Ans van Dijk

Noord Hollands Toneel

Genre: Theater

Geschikt voor: Volwassenen

Het verraad is het waargebeurde verhaal van de Joodse Ans van Dijk die in de oorlog meer dan 200 ondergedoken Joden heeft verraden. Zij is als enige vrouw na de oorlog, nadat koningin Wilhelmina gratie geweigerd had, geëxecuteerd. De vorig jaar overleden theatermaker Helmert Woudenberg maakte er een toneelstuk (De Jodenverraadsters) over en een Podcast voor de NTR. Regisseur Peter van Bokhorst schreef uiteindelijk het derde script. Een combinatie van het voorgaande en hiermee is het verhaal nu compleet.

Als de deportaties beginnen helpt de Amsterdamse hoedenmaakster Ans van Dijk Joden aan onderduikadressen en valse persoonsbewijzen. Begin 1943 moet ze zelf onderduiken. Een paar maanden later wordt ze verraden. De Amsterdamse politie stelt haar voor de keuze: als ‘strafgeval’ naar een werkkamp in Polen of V-vrouw worden voor het Bureau Joodse Zaken om Joden op te sporen. Om haar leven te redden kiest ze voor het laatste. In een periode van vijftien maanden verraadt Van Dijk tientallen onderduikers in onder meer Amsterdam, Baarn, Zeist en Soest. Ans van Dijk was lesbisch. Is het toeval dat de enige vrouw die na de bevrijding geëxecuteerd is Joods en homoseksueel was, terwijl de levens van de vele tientallen Duitse en Nederlandse organisatoren van de moord op meer dan honderdduizend Nederlandse Joden gespaard bleven?

Regie en bewerking: Peter van Bokhorst
Tekst: Helmert Woudenberg
Spel: Heleen Boersma (Ans van Dijk), Corien van den Wall Bake, Noah van Bokhorst, Anne-Mees Bouwmeester, Joop van der Mark, Peter van Bokhorst, Anwar Lachman, Mieke Rentier en Natalie Ezechiels
Voorstellingsbeeld: Peter van Bokhorst

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Bussum Theater in Zuyd
03 mei 2024 Bussum Theater in Zuyd
01 mei 2024 Bussum Theater in Zuyd

Reageer