IK NOEM JOU

Een verhaal over hoe de geschiedenis ons ongewild vormt. En dat we daarom de geschiedenis nooit mogen vergeten.

HETGEVOLG

In IK NOEM JOU gaan de Belgische actrice Sofie Decleir en de Hartenspelers (de spelers van het Belgische kunstenhuis HETGEVOLG) de dialoog aan. Ze beschrijven elkaars geschiedenis en ontdekken dat er tussen hen – ondanks alle verschillen – veel raakvlakken zijn.

Vertrekpunt van deze voorstelling is de persoonlijke geschiedenis van theatermaker Marit Stocker en het leven van haar Joodse voorouders, de familie Israëls (waaronder de schilders Jozef en Isaac Israëls). Haar overgrootmoeder, Henriette Israëls, vluchtte tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Zwitserland en stichtte daar een nieuw gezin. Bij terugkomst in Amsterdam was haar hele familie gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen zonder enige kans op overleven.

Het schuldgevoel dat ze met zich meedroeg weegt generaties later nog steeds door. In IK NOEM JOU kijkt Stocker dit trauma recht in de ogen en schrijft aan de hand van haar familiegeschiedenis een verhaal waarin discriminatie, rascisme en rassenhaat – meer dan termen – hartverscheurend zijn en mensen tekenen voor de rest van hun leven. Vanuit haar geschiedenis reflecteert Stocker naar de Hartenspelers van HETGEVOLG; mensen van over de hele wereld die elk hun verhaal meedragen en laten zien hoe geschiedenis – vaak ongewild – hun levensloop heeft bepaald.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2024 Amsterdam Meervaart

Één reactie

  1. Tom Flesseman schreef:

    Ik wil dit stuk van harte aanbevelen: Het is in alle opzichten geweldig: de opbouw van het verhaal, de inventieve vormvondsten, de prachtige taal en het geweldige spel. Zien!
    Tom Flesseman

Reageer