In Flarden

Een lichte voorstelling over een zwaar onderwerp

NKT Theaterschool i.s.m. Theater de Verbeelding en Theater de Purmaryn

Genre: Jongerenvoorstelling

Duur: 45 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 8+, 9+, Volwassenen

Jongeren uit Purmerend verdiepten zich onder leiding van theatermaker Tim Schuitvlot in de geschiedenis van Purmerend ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling In Flarden.

Ria en Jan. De een uit Purmerend en de ander uit Amsterdam Noord. De een ondergedoken in de Beemster, de ander aanschouwde de bombardementen in Noord. Allebei in de oorlog en allebei kind. Aan de hand van een gesprek waarin flarden van deze kindertijd voorbij kwamen, maakten 17 leerlingen van de NKT Theaterschool een voorstelling: ‘In flarden’. Een voorstelling over oorlog. Maar vooral over opgroeien in een wereld die in de war is. Een lichte voorstelling over een zwaar onderwerp in het kader van Theater na de Dam.

Een eigen voorstelling maken over de Tweede Wereld Oorlog, terwijl je zelf na 2004 geboren bent? Dat is een bijzondere opdracht. Theatermaker en regisseur Tim Schuitvlot begeleidde 17 NKT leerlingen in de leeftijd van 12 – 19 jaar bij de realisatie van hun Theater na de Dam-productie: ‘In flarden’. Na een oproep stroomden de verhalen van overlevenden van de Tweede Wereld Oorlog binnen. Twee van hen, de tachtigers Ria de Wolf en Jan Bosman, gingen persoonlijk in gesprek met de jonge theatermakers. Hun verhalen worden niet één op één naar het theater vertaald, maar vormden de inspiratie voor een intieme, eigen voorstelling over het leven in oorlogstijd.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu

Concept, regie & vormgeving: Tim Schuitvlot
Spel: Esmee Van den Berg, Louise Otsen, Jaylee Bos, Sumera Neve, Lyndsey Ruffino, Sophie Morrien, Ylva Bartels, Zosia van der Ster, Lieke van Loenen, Iris Vels, Yara van Zaanen, Bente Visser, Marene Bos, Grey Van Dee, Charlotte Koppenaal, Sophie De Boer en Merel Steensma.
Productieleiding: Marlon Doodeman
Lichtplan: Milo Zevering
Zakelijke leiding & publiciteit: Suzan Vermeulen

Met dank aan: Ria de Wolf, Jan Bosman, Theater de Verbeelding, Theater de Purmaryn, NKT Theaterschool, het Comité 4 en 5 mei Purmerend, Rabobank Waterland en Stichting Theater na de Dam.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Purmerend NKT Theaterschool
05 mei 2023 Purmerend NKT Theaterschool
04 mei 2023 Purmerend Theater de Purmarijn

Reageer