Laten we bij het bankje beginnen

Genre: Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Den Haag verdiepten zich onder leiding van theatermakers Iselin van Duuren, Dimphna van Kempen en Leo Sterrenburg in de geschiedenis van Den Haag ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij volgen de reis van Ellis en Bernie. Dit onderzoek vormt de basis van de voorstelling “Laten we bij het bankje beginnen.”

Op 4 mei 2022 stapten 7 jongeren in de levens van Ellis en Bernie, twee verliefde jongeren in Den Haag die in de oorlog van elkaar gescheiden werden en elkaar bleven schrijven via dagboeken. Samen volgden de jongeren het pad van Ellis en Bernie door Europa. Van het bankje van de eerste kus naar onderduikadressen in Utrecht en Amsterdam. Naar de uitgestrekte heide en met de trein door Duitsland heen, richting Polen. Het vormt de basis van de Theater Na de Dam productie van Het Nationale Theater; Laten we bij het bankje beginnen. Een muzikale roadtrip over liefde en onmenselijkheid.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. 

Concept: Iselin van Duuren, Dimphna van Kempen, Leo Sterrenburg
Regie: Dimphna van Kempen
Spel: Sophie van Duuren, Petra Cselényi, Cleo van Bergeijk, Daan Tönis, Yara van der Voort, Elise Smoorenburg, Vizhdan Andreeva
Tekst: Iselin van Duuren
Cinematografie: Isaura Sanwirjatmo
Dramaturgie, reisleider: Tim Lafeber
Video: Mischa van Schajik

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Den Haag Theater aan het Spui
05 mei 2023 Den Haag Theater aan het Spui
04 mei 2023 Den Haag Theater aan het Spui

Reageer