Laten we bij het bankje verdergaan

Het Nationale Theater

04 mei 2024, 19:00

Prijs: €7,50

Kaarten

Genre: Gesprek, debat, Jongerenvoorstelling, Televisie, film, docu, Theater

Duur: 150 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Alles begint bij woorden.
Wat voor woorden geef je anno nu aan herdenken?
Hoe ziet de toekomst van herdenken eruit?

Eet mee, kijk naar de documentaire Lieve Bernie, Lieve Ellis en ga het gesprek aan over toen, vandaag en morgen. Laten we bij het bankje verdergaan is een avond voor iedereen tussen de 15 en 23 jaar oud in Theater aan het Spui, Den Haag.

In 2023 maakte Het Nationale Theater i.h.k.v. Theater na de Dam met zeven jonge spelers de voorstelling Laten we bij het bankje beginnen. Een voorstelling over het leven van Ellis Cohen Paraira en Barend Spier, twee verliefde Joodse jongeren die elkaar na de oorlog op het bankje in het Belgische Park zouden terugzien.
Van het maakproces van de voorstelling van precies een jaar, maakte documentairemaker Isaura Sanwirjatmo de documentaire Lieve Bernie, Lieve Ellis. Hierin reizen de zeven spelers de liefdesgeschiedenis achterna en bevragen ze de thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd een verhaal over jong en verliefd zijn, vanuit het perspectief van de joodse Ellis en Bernie en over het leven van de spelers zelf.

Op bankjes in Theater aan het Spui ontmoeten de spelers elkaar weer op 4 mei. Ben jij erbij? We herdenken, staan samen met jou stil bij verschillende manieren van doorvertellen en stellen vragen over de wereld waarin we nu leven. Hoe verhouden we ons tot de geschiedenis en het nu?

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Programma: Tim Lafeber, Dimphna van Kempen, Moniek Valstar, Eva van Dieën en Lotte de Leeuw

Regie: Dimphna van Kempen

Spel: Cleo van Bergeijk, Daan Tönis, Elise Smoorenburg, Petra Cselenyi, Sophie van Duuren, Vizhdan Andreeva, Yara van der Voort
Productie: Eva van Dieën
Muziek: Yara van der Voort en Bobbie Nahon
Met speciale dank aan: Shulamith Bitran en familie, Rietje de Haan, Andrada Maria Şimo-Mosk, Jaïr Stranders en team Theater Na de Dam, Łukasz Lipiński, Leo Sterrenburg

Reageer