Schuldig landschap

Theater Na de Dam presenteert: Malou Gorter in een eenmalige voorstelling op 4 mei in Carré.

Theater Na de Dam Producties

Genre: Theater

Geschikt voor: Volwassenen


Het is 2030. Het landsbestuur wordt onder ede gehoord over hoe we omgaan met ons oorlogsverleden. Welke verhalen vertellen we door en wat laten we onbesproken? Wat betekent ‘Nooit meer’ in een tijd dat er nieuwe oorlogen woeden? Gelden die woorden voor iedereen? En bovenal: wie is er verantwoordelijk voor dat het weer is misgegaan?

Malou Gorter speelt op 4 mei in Koninklijk Theater Carré de monoloog Schuldig landschap. Een nieuwe theatertekst die speciaal voor deze avond werd geschreven door toneelschrijver Nathan Vecht, over hoe de oorlog en het herdenken daarvan tot op de dag van vandaag een open zenuw raken. Gorters optreden wordt ondersteund door live muziek. De regie is in handen van Abdel Daoudi.

Gelijktijdig speelt acteur Tamar van den Dop dezelfde voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Theater Na de Dam in Carré
Jaarlijks produceert Theater Na de Dam op 4 mei, in het kader van de Nationale Dodenherdenking, een avond in de piste van Carré en initieert daarbij ontmoetingen tussen kunstenaars die nooit eerder samenwerkten. Zo maakten verschillende schrijvers samen een voorstelling over ons Indische oorlogsverleden, kruiste Wende de degens met Typhoon en Adriaan van Dis, danste Pierre Bokma met Igone de Jongh en schudden Jacob Derwig en Liza Ferschtman het publiek wakker.

Cast
Malou Gorter speelt sinds 2019 in de serie Oogappels en speelde onder andere in series als De Joodse Raad, De verschrikkelijke jaren tachtig en Hollands Hoop. Op toneel speelde zij onder andere de hoofdrol in de toneelversie van Borgen. Nathan Vecht schreef toneelstukken en musicals voor onder meer Het Nationale Theater en het DeLaMar Theater en tv-series als Het jaar van Fortuyn en Missie Aarde. Abdel Daoudi is een van de vaste regisseurs van Toneelschuur Producties (Geschiedenis van Geweld) en maakte in de afgelopen jaren meerdere producties bij Theater Oostpool, waaronder Macbeth en El Mektoub.

Spel Malou Gorter
Bijrol, zang Sara Afiba
Muziek Maarten Ornstein (klarinet), Johan van Iersel (cello)
Tekst Nathan Vecht
Regie Abdel Daoudi
Dramaturgie Jaïr Stranders
Scriptadvies Willemijn Barelds
Licht Varja Klosse, Pepijn van der Sanden
Geluid Rinse de Jong
Autocue Eva Mulder
Productie Patricia Anthea Oldenhave
Concept Theater Na de Dam
Met dank aan Koninklijk Theater Carré en Het Nationale Theater, Tetteroo Media

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Amsterdam Koninklijk Theater Carré

5 Reacties

 1. Marian Kersten schreef:

  Waar kan ik de tekst lezen nu de voorstelling is uitvetkocht?

 2. Willem Sprenger schreef:

  Beste mensen,
  Willen jullie zo vriendelijk zijn mij de tekst (het script) te sturen van deze prachtige voorstelling? Bij voorbaat dank!
  Met vriendelijke groet,
  Willem Sprenger

 3. sandra schreef:

  Ik denk steeds terug aan de voorstelling. Ik vond die in alle opzichten ijzersterk: de tekst, het toneelbeeld, Malou Gorter als de ‘gezagsdraagster’ en de bode/zangeres met haar ijzingwekkende vertolking van ‘We can be heroes” (haar naam staat helaas niet in programmaboekje) en de live muziek en de regie. Het sterke was ook de humor in de tekst; het samenvallen van heden en verleden.
  Ik hoop dat de voorstelling wordt hernomen en nog vaak gespeeld zal worden. Bravo!

Reageer