Meer dan bauxiet

Theater Na de Dam en Emma Lesuis

Genre: Vertelling

Geschikt voor: Volwassenen

“Suriname tijdens WOII, daar weten we met z’n allen veel te weinig van” aldus Emma Lesuis. Ze doet onderzoek naar die tijd in de oude kolonie. De aanleiding was een schat aan filmpjes uit de jaren 40 en 50 in Suriname van filmmaker/ fotograaf Wim van der Ziel, die ze via de beste vriend van haar ouders heeft geërfd.

Suriname viel onder het Koninkrijk der Nederlanden en was dus ook van 1940 tot 1945 in oorlog. De Amerikanen haalden er bauxiet voor de wapenindustrie, dat is wel bekend. Maar er zijn zoveel meer verhalen. Bijvoorbeeld dat er veel Surinaamse soldaten en verzetshelden hebben meegestreden, dat er vermeende NSB-ers uit Nederlands-Indië in een interneringskamp op Jodensavanne werden gestopt, dat er vele Joodse vluchtelingen in Paramaribo belandden…

Emma ging naar Suriname, sprak met mensen die die periode beleefd hebben en nog herinneringen hadden en bezocht de plekken van belang. Het resultaat van haar vooronderzoek presenteert ze in een open toonmoment, met muziek van Rory Ronde, op 3 en 4 mei in Theater Frascati en op 12 mei in Theater Rotterdam.

Lees hier het interview met Emma.

Idee, onderzoek, presentatie: Emma Lesuis
Muziek: Rory Ronde
Trompet: Pristen Sas
Dramaturgie: Jaïr Stranders
Productie: Inger Stam
Research: Xaviera Arnhem
Met dank aan Dutchculture, 4 en 5 mei Amsterdam

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
12 mei 2022 Rotterdam Theater Rotterdam
04 mei 2022 Amsterdam Frascati Theater
03 mei 2022 Amsterdam Frascati Theater

2 Reacties

  1. Ireen schreef:

    Komt de voorstelling ook nog eens buiten de Randstad? We kunnen niet voor alles naar Rotterdam (160 km) gaan reizen en willen dit wel zien . Arnhem misschien- in relatie met Anton de Kom?

  2. Mila schreef:

    Ik heb de voorstellingen helaas gemist en ik denk ook vele anderen.
    Komt de voorstelling weer in Amsterdam of omgeving?

Reageer