Mijn onderduik

Een Utrechts verhaal van verraad, ontsnapping en wanhoop

Peter Hein en Ruben Hein

Genre: Locatietheater, Theater, Vertelling

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Mijn onderduik is een theatervertelling van de eerder verschenen boeken De Onderduikers en Het zesde jaar van Peter Hein.

Peter was vier toen zijn Joodse ouders besloten in Utrecht onder te duiken. Apart van elkaar, want -zo dacht vader- dat vergroot de overlevingskans van Peter. Met beeld en geluid geeft Mijn onderduik gezicht aan een huiveringwekkende tocht langs twaalf verschillende Utrechtse onderduikadressen, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ruben Hein, zanger, pianist, componist, winnaar van Wie is de Mol (2018) én zoon van Peter Hein, schreef de muziek. In samenspel beschrijven vader en zoon de angstige vlucht van het gezin Hein in oorlogstijd.

Regie, tekst, spel, muziek: Peter Hein en Ruben Hein.
Beeld: Hélène Wiessenhaan
In opdracht van het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Utrecht Domkerk

4 Reacties

 1. T Palthe schreef:

  Indrukwekkend. Aangrijpend en scherp neergezet beeld van de Nederlanders/de Utrechters en hun aandeel aan het lot van de Joden tijdens de Bezetting 1940-1945.

 2. Judith Witteveen schreef:

  Wat een indrukwekkend verhaal. Ik ben enorm geraakt, mede doordat Ik deze verhalen in mijn eigen familie ook ken. Het voelde of Peter aan mij alleen zijn verhaal vertelde, terwijl de Domkerk bomvol zat. Prachtig pianospel van Ruben. Ongelooflijk om je te realiseren dat binnen afzienbare tijd deze verhalen niet meer verteld kunnen worden door mensen, die het zelf meegemaakt hebben. Dan is het aan ons en onze kinderen om de verhalen te blijven vertellen. Dank, Peter en Ruben. Ook namens mijn moeder.

 3. Ellen schreef:

  Is deze voorstelling nog een keer ergens te zien? Heb hem gisteren helaas gemist

 4. Corwin schreef:

  Vader en zoon vertellen het verhaal van de onderduik van hun ouders. Bijzonder indringende vertelling omlijst met prachtige muziek. Grote waardering, dankbaar dat ik dit bij mocht wonen.

Reageer