Mijn pop huilt ’s nachts

Vanavond herdenken wij de oorlogsslachtoffers. Oorlog is helaas van alle tijd.

Eric Borrias Verhalenverteller

Genre: Vertelling, Voor kinderen

Duur: 45 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 9+, Volwassenen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Vught Nationaal monument
05 mei 2023 Vught Nationaal monument
05 mei 2023 Vught Nationaal monument
04 mei 2023 Culemborg Theater De Franse School
04 mei 2022 Bloemendaal De Vertelschuur
04 mei 2022 Neerijnen Stroomhuis

De ervaringen van kinderen van nu in oorlogssituaties, zijn even ingrijpend als die van kinderen in bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Daarom is het belangrijk die verhalen te blijven vertellen. Niet alleen omdat in 2020 het 75 jaar geleden was dat de Tweede Wereldoorlog eindigde, maar ook omdat onverdraagzaamheid en uitsluiting opnieuw groeiende zijn. Deze avond wordt mede mogelijk gemaakt door Gelderland Herdenkt. 

Eric Borrias neemt je mee naar juni 1943. Vanuit Kamp Vught werden zo’n 1300 kinderen met de zogenaamde kindertransporten weggevoerd naar vernietigingskamp Sobibor. Slechts een enkeling wist te ontkomen aan deze gruweldaad. Dit is het verhaal van twee van hen.
De voorstelling kwam tot stand in opdracht van Nationaal Monument Kamp Vught en met de welwillende medewerking van George en Ursula Levi. George en Ursula Levi, twee joodse kinderen in Duitsland. Ze worden vlak voor de Tweede Wereldoorlog begint, door hun ouders naar Nederland gestuurd in de hoop dat ze daar veilig zijn. Met niet meer dan een koffertje en elkaar. Maar ook in Nederland zijn ze niet veilig. Ze wonen op allerlei plekken voor ze in Kamp Vught terecht komen. Ze hebben niemand meer, behalve elkaar en de pop van Ursula. De pop die troost als je huilt, de pop die ruikt naar thuis, veilig. De pop die altijd bij je blijft. Toch?

Mijn Pop Huilt ’s Nachts is geen specifieke jeugdvoorstelling maar wel geschikt vanaf 9 jaar. Neem je (klein)kind mee op 4 mei,  er kunnen namelijk gratis kaarten bijgeboekt worden voor kinderen van  9 t/m 16 jaar. De voorstelling begint na de uitzending van de Nationale Herdenking op de dam, die live wordt uitgezonden in het theater vanaf 19.00 u.

Tekst en spel: Eric Borrias
Techniek: Mirko Borrias

Reageer