(Niet) doorvertellen

JTS Theatermijn

Genre: Jongerenvoorstelling, Podcast, Theater

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Zaandam verdiepten zich onder leiding van theatermakers Imme Scheffer, Max Wind en Coise van der Aart in de geschiedenis van Zaandam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling (NIET) DOORVERTELLEN.

Zestien jongeren in een klaslokaal. Geschiedenisboeken vol met verhalen, die plots tot leven lijken te komen. Hoe zag Zaanstad er uit in tijden van oorlog? Hoe is het om te moeten onderduiken? En hoe bouw je een nieuw leven op als alles ineens anders is?

Jongeren van Theaterschool Theatermijn uit Zaandam vertellen verhalen over het leven tijdens en na de oorlog. Verhalen die aan hen zijn verteld door Zaanse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog. Verhalen over opgroeien in oorlogstijd. Over onderduiken en verzet. Over “heel graag willen praten” en ‘’vergeet het nou maar, het is voorbij.’’ Echte verhalen die we moeten blijven vertellen. Aan elkaar, in de klas en aan de volgende generatie.

Zestien jongeren in een klaslokaal, toen en nu. 80 jaar verschil, maar is er in de tussentijd wel echt zo veel veranderd?

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Imme Scheffer, Max Wind en Coise van der Aart
Spel: Leerlingen Theaterschool Theatermijn
Met Dank aan: Zij, die hun ervaringen uit de oorlog met ons wilden delen.
Organisatie: Theatermijn in samenwerking met Stichting Theater Na de Dam, de Kooger Vermaning en het 4 en 5 mei Comité Zaanstad.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Koog aan de Zaan Kooger Vermaning
04 mei 2023 Koog aan de Zaan Kooger Vermaning

Reageer