Nightingale

Singing in the dead of night

Misiconi

Genre: Dans, Jongerenvoorstelling, Muziek

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 8+, 9+, Volwassenen

Jongeren uit Rotterdam verdiepten zich onder leiding van theatermaker Manouk Schrauwen in de geschiedenis van Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Nightingale.

In Nightingale vertellen de dansers het verhaal van een persoon die op de vlucht is of in een benarde, onveilige situatie zit. In stilte dwalen hun gedachten af en dromen ze weg naar een andere wereld. Daar waar de vogels mogen fluiten en de zon op hen gezicht schijnt. Waar ze kunnen rennen, stampen, zingen en vliegen. Het stuk geeft zichtbaarheid aan een groep, die in de Tweede Wereldoorlog veel leed is aangedaan en geeft een stem aan hen die moesten fluisteren.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Manouk Schrauwen
Tekst: Manouk Schrauwen
Choreografie: Manouk Schrauwen in samenwerking met de dansers
Muziek: Orli Lichtik, The Beatles (Blackbirds)
Dansers: Anne Hijmissen, Berber Descamps, Cas Beekmans, Danique Wooldrik, Dya Lingers, Hiba Tahiri, Nora van Dijk, Jesse Overbeeke en Zahraa al Mehamadawi
Met dank aan: Misiconi Company (Joop Oonk), Theater Na de Dam, Mythylschool de Brug (Sonja Cordemans) Codarts (Marijke Lips, Johnny Schoofs)

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Rotterdam De Nieuwe Luxor

Reageer