Ondergedoken in Doorn

Op de fiets door het dorp

Stichting Heuvelrug Theater i.s.m. Winkeltheater

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Duur: 90 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, 9+, Volwassenen

In de serie “Ondergedoken in” verdiepen jongeren zich in de Tweede Wereldoorlog op de Heuvelrug. Het resultaat is te zien in de voorstelling “Ondergedoken in Doorn”: een fietstocht met korte voorstellingen op historische locaties.

Elke jongere laat op zijn eigen manier een stuk van de lokale geschiedenis tot leven komen. Chiara (17) schreef een gedicht over het grijze verleden van schrijver Simon Vestdijk. Marit (11) dook door een advertentie in Nieuwsblad ‘De Kaap’ uit 1944 in het verhaal van circus Baldini. Verder maak je op de tocht o.a. kennis met de onderduik van auto’s, het verhaal van bakkersfamilie Jansen en Burgmeester van Nagell.

De theatrale route door Doorn is te zien op zaterdag 4 mei, van 16:00 tot 17:30 en van 20:15 tot 21:30 uur. Tussen 17:45 en 18:45 uur is er een gesprek met soep over het maakproces en herinneringen aan Doorn in oorlogstijd. Aanmelden kan door te klikken op de knop ‘Meer informatie’.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Regie: Olaf Brands

Spel: Chiara, Janne, Lisa, Kalle, June, Nickita, Marit, Lisa, Peter, Pauline, Dieuwke, Merlin en Sam

Research en productie: Kamiel van der Laan

Met dank aan: Gerrie Zuidam – Van Dijk en Micah Burke

Beeld: Beeldbank WOII – Foto gemaakt door C.P.R. Holtzapffel

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Doorn Op de fiets door het dorp
04 mei 2024 Doorn Op de fiets door het dorp
04 mei 2024 Doorn Op de fiets door het dorp

Één reactie

  1. José schreef:

    Goedenavond,
    Vanmiddag hebben mijn man en ik de theater-fietstocht door Doorn gemaakt. Heel bijzonder om de verhalen over Doorn in oorlogstijd te horen.
    Wij waren beiden ook onder de indruk van het lied op de muziek van Schönberg. Welk stuk is hiervoor gebruikt?
    Vriendelijke groeten, José en Michaël uit Houten

Reageer