Ondergedoken in Driebergen

Op de fiets door het dorp

Winkeltheater i.s.m MDT

Genre: Gesprek, debat, Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Duur: 90 minuten

Geschikt voor: 10+

Twaalf jongeren uit de Heuvelrug verdiepten zich onder leiding van schrijver Janneke Schotveld en theatermaker Olaf Brands in de verhalen van Driebergse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is te zien in de voorstelling “Ondergedoken in Driebergen”. Een fietstocht, waarbij je op de route korte voorstellingen treft op historische locaties.

Elke jongere laat op zijn eigen manier een stuk van de lokale geschiedenis tot leven komen. Zo schreef Lute Bert Klein een korte pianocompositie over een Duitse Ortzcommandant en predikant die razzia’s aankondigde bij het verzet. Romée Bartling verdiepte zich in het leven van de kraamverpleegster en verzetsstrijder Loek Caspers, die met haar fiets heel de regio rondging. Romée laat Caspers tot leven komen door zelf op een meer dan 100 jaar oude fiets te stappen en het publiek in te wijden in het verzetswerk. De andere jongeren spelen onder meer bij het Joods Monument en in een voormalig weeshuis.

De theatrale route door Driebergen is de zien op donderdag 4 mei, van 16:00 tot 17:30 en van 20:02 tot 21:30 uur. Tussen 17:45 en 18:45 uur is er een gesprek met soep over het maakproces en herinneringen aan Driebergen in oorlogstijd. Aanmelden kan via herdenkenindriebergen.nl.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten ruim 300 jongeren in 40 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Olaf Brands
Tekstcoach: Janneke Schotveld
Spel: Bodiel Klaassen, Chiara Sonnemans, Dennis Jehee, Dieuwke Geelkerken, Eveline Ververs, Lisa de Vries, Lute Bert Klein, Merel van Wietsmarschen, Micah Burke, Romée Bartling, Skyler van Soestbergen, Yinthe Geelkerken
Research en coaching: Gerrie van Dijk – Zuidam
Producent: Kamiel van der Laan voor Stichting Heuvelrug Theater

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Driebergen Winkeltheater
04 mei 2023 Driebergen Winkeltheater
04 mei 2023 Driebergen Winkeltheater

Één reactie

  1. Margreet Huiskamp schreef:

    Wat een goed idee en prachtig vormgegeven. Ik heb de fietstocht op 4 Mei langs al die kleine voorstellingen op locatie als heel mooi en zeer ontroerend ervaren.
    Jongeren en volwassenen die dit hebben uitgevoerd verdienen een zeer groot compliment.
    Lijkt mij zeker volgend jaar voor herhaling vatbaar dan kunnen veel meer mensen deze geschiedenis ervaren.
    Hartelijk dank.

Reageer