Ondergronds

Overleven tijdens de Tweede Wereldoorlog

Roestvrij Theater

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Diever verdiepten zich onder leiding van theatermakers Leander Breen, Welina Ensing en Dorien Folkers  in de geschiedenis van Diever ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Ondergronds.

Wat zou jij doen als je verplicht in het leger moet strijden voor de Nazi’s, maar liever verzetswerk tegen hen verricht? 

Zes jongens in Diever gingen letterlijk ondergronds door het graven van een groot hol om uit handen van de Nazi’s te blijven. 
Hoelang hou je dat vol? Je moet wel eten en af en toe schone kleren krijgen… 
Hoelang blijft zo’n hol geheim?

Zes spelers vertellen het verhaal van zes dappere jonge mannen die ondergronds gaan om in het duister tegen de vijand te vechten.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Leander Breen
Tekst: Leander Breen
Spel: Benthe Dekker, Hateya Bruinewoud, Kaj van Veen, Liza Baron, Minke Algra, Riët Berkhout
Techniek: Matthijs Klok
Fotografie: Marjolein Verkouter

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
07 mei 2022 Diever Bosweg 19, Diever
06 mei 2022 Diever Bosweg 19, Diever
04 mei 2022 Diever Bosweg 19, Diever

Reageer