Oorlog Echo’s

De Lawei

Genre: Jongerenvoorstelling, Theater

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Drachten verdiepten zich onder leiding van theatermaker Roel Tichelaar in de geschiedenis van Drachten ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Oorlog Echo’s.

In een aantal korte podcasts mochten de jonge deelnemers (12-14 jaar) de ouderen van alles vragen over het leven in oorlogstijd. Vragen als: Wat is Arbeitseinsatz? Hoe werkten voedselbonnen? Of wat deed je als je je verveelde tijdens de oorlog? De jongeren gebruikten uiteindelijk alles wat ze hebben gehoord als materiaal voor het maken en spelen van scènes in de voorstelling Oorlog Echo’s. In deze voorstelling hoort het publiek de podcasts als echo’s uit de oorlog en zien ze de jongeren die hen meenemen in het verhaal dat zij willen vertellen over oorlog. De voorstelling speelt op 4 en 5 mei.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie: Roel Tichelaar
Spel: Lisan Kaper, Kaj Gerbrandy, Sara van Schutterhoef, Huub Kooijman, Senna Klinkhamer, Lana de Jong, Elta Selimi
Productie: Lawei producties
Met de verhalen en herinneringen van: Wietske Jelierse-van der Heide, Jeane van der Vlugt, Sonja Verbeek-Tebon, Mevrouw van der Velde, Marja de Boom, Klaas Sikkema, Mevrouw Jongstra
Met dank aan: Smelne’s Erfskip, Oranje Comité Drachten, Veteranen Comité Drachten, Kwadrant Groep, Sunen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Drachten Schouwburg De Lawei

Reageer