Proud to be Roma – Ethnic coming out

Yacka Collective – Jonge Europese Roma en Sinti artiesten

04 mei 2024, 21:00

ZID Theater , Amsterdam

Prijs: €7,50

Kaarten

Genre: Theater

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

De avond zal de voorstelling Proud to be Roma – Ethnic Coming Out van Yacka collective – jonge Europese Roma en Sinti artiesten onder leiding van activiste, theatermaker en danseres Ivana Nikolić te zien zijn bij ZID Theater. De groep makers zetten zich doelbewust in om een positieve stem te geven aan jonge makers met een Roma- en Sinti-achtergrond, en te staan voor positieve representatie van Roma en Sinti kunst en cultuur. De voorstelling neemt je mee in de ervaringen van Ivana’s grootmoeder die een bekende verzetsstrijder was in voormalig Joegoslavië, met aangrijpende verhalen over discriminatie en uitsluiting, doordrenkt met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, vermengd met schitterende dans en muziek.

Proud to be Roma roept een kritische vraag op: Waarom wordt er systematisch zo weinig aandacht besteed aan het leed van Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog in de meeste Europese landen? Waarom wordt hun geschiedenis niet belicht?

Meet the artist en nagesprek
Na de voorstelling is er een Meet the Artist en een nagesprek, waarbij de makers inzichten delen over hun creatieve proces en persoonlijke verhalen. In dit geval vertellen de makers over hun werk en hun motivatie om de positie van Roma en Sinti in Europa bespreekbaar te maken. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de positie van Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog, de heersende zwijgcultuur onder Romani en Sinti, en is er ruimte om met de makers in gesprek te gaan.

Concept & Regie: Ivana Nikolić
Tekst en Performers: Swami Della Garen, Natasha Ferko, Demila Durmis and Vittorio Tavagnutti, Ivana Nikolić
Muziek: “Bari Familija” and “Dik I na bistar” geproduceerd door Jasmina Berisa, Ivana Nikolić , Kaló Romano, Jasminka Nikolić. “Bella Ciao”- versie van Goran Bregović

Reageer