Sjiwwe voor Sobibor

Jongerentheater over de Sobibor transporten

Roestvrij Theater

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Duur: 45 minuten

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, Volwassenen

In Sjiwwe voor Sobibor onderzoeken de spelers nieuwe manieren van herdenken, tachtig jaar na de transporten vanuit Nederland naar vernietigingskamp Sobibor. De voorstellingen zijn te zien op het terrein van kamp Westerbork.

Bij het maken van de voorstellingen onderzoeken de spelers het systeem achter de deportaties, de persoonlijke verhalen van de slachtoffers en ontwikkelen zij nieuwe rituelen om te herdenken en te rouwen. Sjiwwe is de zevendaagse rouwperiode in de Joodse traditie.

Na het grote succes van deze indrukwekkende voorstelling in 2023 is ‘Sjiwwe voor Sobibor’ vanaf 5 mei opnieuw te zien op het terrein van voormalig Kamp Westerbork.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Regie en script: Leander Breen
Productieleiding: Welina Ensing
Advies: Andrada Maria Şimo-Mosk
Dramaturgie en speladvies: Dorien Folkers

Spelers: Kaj van Veen, Naomi Boerhof, Hateya Bruinewoud, Max Oosterloo, Jente Leenheer, Kasper Dijkstra & Kim Prins

Deze voorstelling komt tot stand in samenwerking met Theater Na de Dam, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Stichting Sobibor en Nationaal Monument Kamp Vught.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
08 mei 2024 Hooghalen Herinneringscentrum Kamp Westerbork
07 mei 2024 Hooghalen Herinneringscentrum Kamp Westerbork
06 mei 2024 Hooghalen Herinneringscentrum Kamp Westerbork
05 mei 2024 Hooghalen Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Reageer