Slachthuis vijf

Theater Rotterdam

Genre: Theater

Duur: 90 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Rotterdam Theater Rotterdam

Luister. Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.

In Slachthuis vijf zien we Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

‘Slachthuis vijf doet je happen naar adem’

NRC *****

Over Slachthuis vijf
Regisseur Erik Whien brengt het bijzondere meesterwerk van Kurt Vonnegut naar de grote zaal, met acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool. Slachthuis vijf wordt vaak omschreven als anti-oorlogsboek, maar het is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch. Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter is het nu tijd voor een toneelbewerking van Slachthuis vijf.

Erik Whien
“Toen ik Slachthuis vijf voor het eerst las, viel ik meteen voor de absurditeit en lichtheid, en voor de existentiële onderlaag. Afgelopen jaar herlas ik het boek en voelde me getroost tijdens alle bizarre ontwikkelingen in de wereld. En zeker nu, met een oorlog die zo dichtbij is uitgebroken, de enorme complexiteit van alles en de onzekerheid over waar de toekomst ons brengt. Het levensverhaal van Billy Pilgrim, zijn terugkerende mantra ‘zo gaat dat’, is haast een Oosterse manier om naar het leven te kijken. Voor mij heel waardevol in deze tijd.”
 
 

Gebaseerd op het boek van Kurt Vonnegut
Bewerking: Koen Tachelet
Regie: Erik Whien
Spel: Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool
Scenografie: Marloes en Wikke
Lichtontwerp: Julian Maiwald
Kostuumontwerp: Rebekka Wörmann
Assistent kostuumontwerp: Pleun Verheus
Songs & andere muziek: Roald van Oosten
Dramaturgie: Anoek Nuyens
Vertaling: Else Hoog
Regie-assistentie: Kyra Mol
Rekwisiteur: Noa Müller
Met dank aan: Toneelgroep Oostpool, Internationaal Theater Amsterdam en Marc Warning (ontwerp baby 2002)

Reageer