Strijders!

Meervaart Jong

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Amsterdam-west verdiepten zich onder leiding van theatermaker Anne Goedhart in de geschiedenis van Amsterdam-west ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Strijders!

Een van de ouderen die zij spraken zei: ‘Je moet altijd blijven strijden  voor een vrij land!!’ Wij hebben onze vrijheid te danken aan al die mensen die zijn blijven strijden tijdens de Tweede wereld oorlog. Buitenlandse krachten, Nederlandse soldaten, maar ook het verzet. Er is altijd veel aandacht gegaan naar de mannen die hun leven waagden binnen het verzet. Waarom kent niemand de namen van de vrouwen? Omdàt het vrouwen zijn? In hun onderzoek naar vrouwen binnen het verzet kwamen deze jongeren een bijzondere en krachtige vrouw tegen: Jacoba van Tongeren. Samen proberen ze haar de waardering te geven die ze verdient.

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 38 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Aanmelden voor de voorstelling kan door een mail te sturen naar jong@meervaart.nl + uw naam, dag en tijdstip van de voorstelling.

Regie Anne Goedhart
Artistiek advies Birgit van der Jagt
Tekst Jacoba van Tongeren, Anne Goedhart en spelers
Spel Mouna Setta, Zino Takac, Nikki Terhoeven, Lynn-Morgan Braaf, Mimy Sam Drok, Salma Belmaashi, Roan Kremer, Louise Wildner, Brian Waal, Imogen Stout, Magaritta Oord, Namo Karimi, Okke Hoenderrages en Ivy Bontjes
Productie Meervaart Jong
Met dank aan Suus van Doesburg, Rianca van Dijk en Jasper de Vries
Fotograaf: Dave van Hout

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2022 Amsterdam Het Talentenhuis
05 mei 2022 Amsterdam Het Talentenhuis
04 mei 2022 Amsterdam De Meervaart

Reageer