Toffe Jongens!

Mini Theater Friesland

Genre: Theater

Duur: 130 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Reden voor het Mini Theater Friesland om een toneelstuk te maken over Heerenveen in de periode 1940–1945. Want ook in de gemeente Heerenveen waren er veel grote en kleinere helden; mensen die met het geven van een onderduikadres hun nek uitstaken, met groot gevaar voor hun eigen leven; mensen die de koppen bij elkaar staken om in het geheim operaties uit te voeren in het verzet.

De voorstelling ‘Toffe Jongens!’ volgt het wel en wee van het Joodse ondernemersechtpaar Abraham (Bram) en Johanna Tof, die later, na de oorlog een textielzaak (Tof’s Textielcentrale) aan de Lindegracht in Heerenveen hadden. De Tof’s hebben als enigen als heel Joods gezin de oorlog overleefd, dankzij de hulp van vele mensen in de regio, waaronder vele ondernemers van die tijd.

Het toneelstuk volgt dit ondergedoken gezin, en ook enkele onderduikgevers, waaronder Teuntje en Joop Overdiep uit Heerenveen. De onderduikgevers, de verzetsgroep Heerenveen, de bevrijders van de gevangenen, het waren de ‘Toffe Jongens!’ van Heerenveen.

Tekst en concept: Ineke de Vries
Regie: Ineke de Vries
Spel: Lysbeth Benedictus, Jort Breeuwsma, Jan Dirk Hof, Stefanie Hulleman, Renske Kijlstra, Vera Lettinga, Ciska Spreeuw, Johanna van der Tuin, Julian Veenstra, Albertina van der Wal
Techniek: Henk Jan Krijgsman, Nanne Mazereeuw
Mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Heerenveen en van de provincie Friesland

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2022 Heerenveen Posthuis Theater

Reageer