Trien

De Dansonderneming

Genre: Dans, Jongerenvoorstelling

Jongeren uit Hoorn verdiepten zich onder leiding van theatermaker Nanska van de Laar in de geschiedenis van Hoorn ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Trien.

Een ode aan de bijzondere West-Friese Trien de Haan. Ze strijdt in de jaren ’30 voor vrouwen- en arbeidersrechten, maar belandt door haar strijdlust in concentratiekamp Ravensbrück. Ook daar blijft Trien de Haan-Zwagerman (1891-1986) vrouwen empoweren. Ze schrijft gedichten om de moed en solidariteit levend te houden, tegen de haat en martelingen in. En ook nu empowert Trien vrouwen.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu. 

Choreografie: Nanska van de Laar
Productie: Mirjam de Zeeuw
Dansers: Anna,  Cynthia, Danique, Elin, Famke, Fiene, Fleur, Jamaira, Karlijn, Luna, Maartje, Mare, Michelle, Nienke, Sofie, Zulaysa
Techniek: Henk Erich
Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Hoorn & Balletstudio Uniek

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Hoorn De Boterhal
04 mei 2023 Hoorn De Boterhal

Reageer