Verborgen kamers

Datum Tijdstip Stad Locatie Prijs Kaarten
03 mei 2024 20:30 Dordrecht Kunstmin €14 Kaarten
04 mei 2024 20:30 Dordrecht Kunstmin €14 Kaarten

Onderwater Producties

Duur: 50 minuten

Onderwater Producties maakt de voorstelling Verborgen kamers, over een onderbelicht hoofdstuk in de Dordtse geschiedenis; de Jodenvervolging. In de voorstelling krijgen twee Joodse onderduikers, Jules Benedictus en Corine Fonteijn een gezicht. Beiden hielden gedurende hun onderduiktijd een dagboek bij. In deze intieme reconstructie staan hun dagboeken centraal en wordt er een brug geslagen tussen het heden en het verleden.

Aanleiding is het boek We zijn vertrokken van de Dordtse historicus Kees Weltevrede. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de Jodenvervolging in Dordrecht en heeft in het Regionaal Archief Dordrecht verschillende dagboeken gevonden. Weltevrede doet onderzoek naar deze zwarte Dordtse geschiedenis én is de vader van de theatermaakster Afke Weltevrede.

De acteurs brengen verschillende dagboekfragmenten als monologen en worden daarbij ondersteund door een muzikant en recente filmbeelden van de onderduiklocaties. Deze dagboeken zijn specifiek gekozen omdat de situaties van de twee onderduikers op veel vlakken verschillen. Corine Fonteijn zat samen met haar moeder op een kleine oncomfortabele ruimte boven een wasserette en moest hard werken. Jules Benedictus had meer bewegingsruimte en zat met meerdere mensen ondergedoken waardoor hij relatief veel gezelligheid ervaarde. Ze hebben beiden ruim 900 dagen ondergedoken gezeten en hebben de oorlog overleefd.

Onderwater Producties maakt documentair en toegankelijk locatietheater over actuele, maatschappelijke thema’s en persoonlijke ervaringen. Artistieke leiding: Afke Weltevrede en Jeroen Rienks. Ze hebben eerder voorstellingen gespeeld in het kader van Theater Na de Dam. Het Geheugen van Rotterdam ging over hoe je in deze tijd de oorlog moet herdenken en speelde in de kerk en de gewelven van Arminius, Coolsingel 65 was een persoonlijke voorstelling over het bombardement op Rotterdam en de relatie tussen vaders en zonen. Het speelde op de plek van het weggebombardeerde huis van de vader van Jeroen Rienks, Jules & Corine was een eerste proeve van Verborgen Kamers.

Concept: Onderwater Producties
Tekst, spel: Afke Weltevrede, Jeroen Rienks
Filmbeelden: Bram Vreugdenhil Studio Roodenburgh
Met dank aan Kees: Weltevrede, Gemeente Dordrecht en Studio Roodenburgh.

Reageer