Vergeten Verzet

Het laagland

Genre: Jongerenvoorstelling

Duur: 50 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Sittard verdiepten zich onder leiding van theatermaker Mayke Roels in de geschiedenis van Sittard ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Vergeten Verzet.

In een tijd waarin sommige mensen de holocaust ontkennen en zorgeloos selfies maken bij een concentratiekamp gaan zeven Limburgse jongeren op onderzoek uit. In Erfgoedcentrum De Domijnen vinden zij indrukwekkende verzetsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Geen enkel dossier gaat over een vrouw. Waren er dan geen vrouwelijke verzetsstrijders? Jazeker! De jongeren gaan op zoek naar deze vergeten verhalen en fantaseren over wat er in hun dossiers had kunnen staan. Natuurlijk komen daarbij ook de imposante verhalen over mannelijke verzetsstrijders aan bod.

Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie & concept: Mayke Roels
Spel & teksten: Nura Bosal, Cheyenne Hendrikx, Lucy Mattheij, Lente van Oppen, Gijs Ruigt, Roxy Schoutrop, Wieke van der Vleugel
Vormgeving & techniek: Thierry Wilders & Styn Klasberg
Productie: Judith Berden
Met dank aan: Peer Boselie & Hub Hamers, Erfgoedcentrum Sittard-Geleen, Renée van de Schoor & Gemeente Sittard-Geleen

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Sittard Huub Dassenplein 5

Reageer