Verzwegen en Vergeten

Getuigenissen van een concertvleugel

Yvo Verschoor

Genre: Muziek, Vertelling

Duur: 75 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Helaas blijft deze voorstelling heel actueel

Yvo Verschoor vertelt in dit filmconcertverhaal over wat Frau Buch, de grootste concertvleugel van Huis Midwoud, in haar lange leven heeft meegemaakt op de plek waar ze van 1926 tot 2011 stond; een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Berlin-Buch, en over hoe ze hier in Midwoud terecht kwamen.

Frau Buch was getuige van Aktion T4, een uitgekiend programma van de nazi’s om van 1939-1941 zoveel mogelijk patiënten zo goedkoop en efficiënt mogelijk uit de weg te ruimen. Uiteindelijk kostte dit het leven aan 300.000 mensen in nazi-Duitsland. Yvo zoomt samen met Frau Buch in op Werner, één van de vele slachtoffers, die op 15 jarige leeftijd vermoord werd, alleen omdat hij af en toe epileptische aanvallen had en niet zo goed kon leren.

Deze voorstelling onder regie van Maarten Mourik kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en ging tijdens corona in première na 10 jaar onderzoek door Yvo en meer dan 25 jaar onderzoek door Rosemarie Pumb (Berlin-Buch).

De voorstelling vraagt aandacht voor verzwegen verschrikkingen tijdens het naziregime in aanloop naar de Holocaust en zal regelmatig te zien blijven in Huis Midwoud, omdat uitsluiting, discriminatie en antisemitisme helaas nog altijd heel actueel zijn en opdat steeds meer mensen ‘weten en niet vergeten’.

Regie: Maarten Mourik
Research, tekst en muziek: Yvo Verschoor
Onderzoek: Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1931-2020)
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Met dank aan: Mondriaan Fonds Grassroots, Nationaal Comité 4 en 5 mei
Dorothée Kaiser, Leontine Pronk (filmen interviews), Frank van Ham (restauratie Frau Buch), Reinder Wijnveld (fotografie), Johanna Pumb, Cinemien / Florian Henckel von Donnersmarck, Landesarchiv Berlin, Bundesarchiv Berlin, Blüthner Pianofortefabrik Groß Pozna, Leipzig, Liegenschaftsfunds Berlin.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Midwoud Huis Midwoud
04 mei 2022 Midwoud Huis Midwoud

Één reactie

  1. Eugénie schreef:

    Prachtige voorstelling, zeker aan te raden. Het verhaal is bijzonder, net als de locatie Huis Midwoud.

Reageer