VRIJ en VAST

Veenhuizen in oorlogstijd

Garage TDI

Genre: Jongerenvoorstelling, Locatietheater

Duur: 45 minuten (+/-)

Geschikt voor: 10+, 12-18 jaar, Volwassenen

Veenhuizen is een bijzonder dorp. Strafkolonie, pauperparadijs, gevangenisdorp, het kent vele namen. Inmiddels is het zelfs uitgeroepen tot werelderfgoed. Het heeft dan ook een unieke geschiedenis waar al veel over geschreven en gemaakt is.
De Vooropleiding van Garage TDI startte een onderzoek naar een specifiek stukje uit de geschiedenis van Veenhuizen, de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de waargebeurde verhalen uit die periode is de vertelvoorstelling VRIJ en VAST ontstaan. Door stil te staan bij de geschiedenis en de verhalen van toen te blijven vertellen, herdenken we het verleden samen actief.
Een voorstelling over hoe je je vrij kan voelen terwijl je vastzit, en hoe je een gevoel van vastzitten kan ervaren terwijl je vrij bent.

Theater Na de Dam JONG
Tijdens de vijftiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 46 projecten door heel Nederland zich in om de herdenking op 4 mei van extra betekenis te voorzien. Onder begeleiding van een professionele theatermaker gaan de jongeren in gesprek met (familieleden van) ooggetuigen, over hun herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Deze gesprekken, samen met andere bronmaterialen over de Tweede Wereldoorlog, vormen de basis van de jongerenvoorstellingen.

Concept en regie: Maris de Jong en Mika But
Artistiek advies: Remco van Zandvoort
Spel: Noa Sleifer, Belle van Brakel, Leon Schaap en Janneke de Noo
Lichtontwerp: Janine de Weerd
Productie en techniek: Rick Naaijer
Illustratie: Vera Vos

Beeld: DAYS film & fotografie

Met dank aan: Gemeente Assen, Provincie Drenthe, Fonds voor Cultuurparticipatie, Theater Na de Dam.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Veenhuizen Coco Maria

Reageer