Vrijheidsdrieluik

Bonte Hond

Genre: Jongerenvoorstelling, Televisie, film, docu

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Almere verdiepten zich onder leiding van theatermakers Sandy Pieterse, Aristo Mijnals en Fiona Kelatow in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en Indonesië en het slavernijverleden. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Vrijheidsdrieluik.

Je leeft je in, je spreekt je uit, je herkent je grens, staat op en slaat van je af. Wie weerbaar is kan veel aan, maar juist als de nood het hoogst is, is het vaak moeilijk om weerbaar te blijven. In de serie Vrijheidsdrieluik duiken tien kinderen in het slavernijverleden en de Tweede Wereldoorlog. In een zoektocht naar achtergrond en identiteit is er één ding dat hen allemaal verbindt: weerbaarheid.

Onder leiding van theatermakers Aristo Mijnals, Fiona Kelatow en Sandy Pieterse wordt het thema weerbaarheid per aflevering vanuit een andere invalshoek belicht; De Tweede Wereldoorlog in Nederland en Indonesië en het slavernijverleden. Hoe verhouden de kinderen zich tot hun geschiedenis? Wat betekent weerbaarheid voor hen persoonlijk? En wat voor rol speelt weerbaarheid in de geschiedenis?

In de driedelige filmserie smelten fictie en documentaire samen tot een kunstzinnig, filosofisch vrijheidsdocument. Daarnaast wordt er per dag een speciale live performance gegeven, aangepast op de herdenking van die dag. Het Vrijheidsdrieluik wordt op herdenkingsdagen 4 & 5 mei, Keti Koti (1 juli) en de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 getoond voor publiek.

Bekijk hier deel 1 van het drieluik, over 4 & 5 mei:

https://youtu.be/8uSlb58tJOo

Tijdens de dertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 400 jongeren in 33 projecten door heel Nederland zich in om ook dit jaar 4 mei van extra betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Concept en Regie: Aristo Mijnals, Fiona Kelatow, Sandy Pieterse
Videografie: Tiemen van Dijk
Spel: Jayren Buster, Dean Kühr, Furysia Hasselbaink, Mijah Bruining, Laurencio Paais, Sarea Bensdorp, Roann de Lange, Myra Schut, Alishia Deutrom, Fleur Koch
Productie: Annekatrien Gielkens
Met dank aan: Ibu Spekkoek, Ashley Steenbakker, Lex Burgersdijk, Jak Boumans, Gabriël Bassant, Ton Timmer, Frits Smelt, Kunstlinie

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2022 Almere Kunstlinie
04 mei 2022 Almere Kunstlinie

Reageer