Waakvogels

Artiance

Genre: Jongerenvoorstelling

Duur: 35 minuten

Geschikt voor: 12-18 jaar, Volwassenen

Jongeren uit Alkmaar verdiepten zich onder leiding van theatermaker Doris Vervuurt en schrijver Steff Geelen in de geschiedenis van Alkmaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was om jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstelling Waakvogels.


Waakvogels is een spoken word voordracht, een collectieve speech, een poëtische en activistische ode aan het verzet waarbij de jongeren transformeren tot bewakers van de herinnering. Zij gaan bij zichzelf te rade: Hoe leeft een gewelddadig verleden voort in het hier en nu? En welke rol speelt geweld en uitsluiting in onze eigen levens vandaag de dag?


Tijdens de veertiende editie van Theater Na de Dam zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken voor even de stemmen van toen in het nu.

Regie en tekstbegeleiding: Doris Vervuurt en Steff Geelen
Tekst en spel: Jan Lover, Charlize Eg, Aissa Aikema, Rivka Bookelman, Rebecca de Jong
Productie: Ria de Ridder
Projectleider: Dorien Haan
Fotografie: Sophie Terluin
Met dank aan: Connor Meijer en alle ouderen die meededen aan de interviews: Bob de Mon, Gerrit Sijpheer, Klaas Wits, Trudy Müller-dekker, Truida Hendriks-Bergsma, Jan Boerman, Agaath Bekker, Adrie van den Meiracker, Leen Spaans.

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
05 mei 2023 Alkmaar Artiance
04 mei 2023 Alkmaar Artiance

Reageer