Wanklank

Muziektheater over de omstreden filosoof Gerard Bolland

muziektheatercollectief KASSETT en muziekensemble Ikarai

Genre: Muziek, Theater

Duur: 90 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

‘De teekenen des tijds doen mij een donkere toekomst voorzien.’ Honderd jaar geleden overleed Gerard Bolland, filosoof aan de Universiteit van Leiden. Zijn provocerende gedachtegoed en bulderende colleges deden veel stof opwaaien. Bolland ontpopte zich tot grondlegger van het fascistisch gedachtegoed in Nederland: bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd zijn laatste toespraak zelfs opnieuw gedrukt en verspreid. In 2003 werd zijn borstbeeld verwijderd uit de Tweede Kamer – gecanceld, zou je kunnen zeggen. Terecht. Of niet?

Wanklank duikt in het turbulente leven van deze bewust vergeten filosoof, met een filmische mix van jazz en klassieke muziek. De acteurs en musici van KASSETT en Ikarai kruipen in het hoofd van Bolland. Als we ons zelfs in hem kunnen inleven, dan lukt dat bij iedereen. Want we moeten een poging blijven doen ons tot een onbegrijpelijke ander te verhouden. Toch? Of moeten we iemand als Gerard Bolland niet eens wíllen begrijpen?

Tekst en regie: Frank Siera
Compositie: Camiel Jansen
Spel: Freek den Hartogh, Oukje den Hollander
Muziek: Camiel Jansen, Oukje den Hollander, Tessel Hersbach, Yanna Pelser, Julian Schneemann, Jelle van der Meulen, Jeroen Batterink en Bram Knol

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2023 Leiden Leidse Schouwburg
03 mei 2023 Amsterdam Amsterdams Theaterhuis

Reageer