Zwarte Melk

Academiehuis Grote Kerk

Genre: Muziek, Poëzie

Duur: 60 minuten

Geschikt voor: Volwassenen

Dit jaar staat de Nationale Herdenking op 4 mei bij Academiehuis Grote Kerk in het teken van de indrukwekkende, multidisciplinaire voorstelling Zwarte Melk. Met muziek, woord en beeld reflecteren we op onze gedeelde geschiedenis en kijken we hoopvol uit naar de toekomst.

De joodse schrijver Paul Celan begon zijn gedicht ‘Todesfuge’ met de woorden ‘zwarte melk’. Wat volgt is een treffende en pijnlijke omschrijving van zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Componist Alex Manassen gebruikte deze woorden – gesproken door Celan zelf – om een vierdelige elektronische compositie te maken op basis van muziek van George Enescu. Tijdens de voorstelling zal Israëlische kunstenaar Tali Farchi beeldend reageren op de muziek en kunnen we live ervaren wat de woorden van Celan in haar losmaken.

Naast deze muziek staat ook werk van Bob Hanf centraal. Er is een kleine tentoonstelling van schilderijen van deze joodse in Auschwitz vermoorde componist, beeldend kunstenaar en schrijver en er is aandacht voor zijn muziek. Denys Sukmanovskyi is in 2022 uit Oekraïne naar Zwolle gevlucht en studeert nu aan het ArtEZ Conservatorium. Hij speelt twee pianostukken van Hanf en Eider Armendariz en Almudena Bujanda voeren vioolmuziek van zijn hand uit.

Verder is er een – speciaal voor deze gelegenheid geschreven – gesproken bijdrage van stadsdichter Bauke Vermaas en brengen stemacteurs Edzard Leistra en Gerard Zuyderhoff de Nederlandse vertaling van ‘Todesfuge’ ten gehore, gemaakt door Auke Leistra.

Componist: Alex Manassen
Kunstenaar: Tali Farchi
Muziek: Denys Sukmanovskyi, Eider Armendariz en Almudena Bujanda
Dicht: Bauke Vermaas
Stemacteurs: Edzard Leistra en Gerard Zuyderhoff

Deze voorstelling heeft eerder gespeeld op

Datum Stad Locatie
04 mei 2024 Zwolle Academiehuis Grote Kerk

Reageer