Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf

Posted by

In het kader van Theater Na de Dam introduceert Pier21 de nieuwe locatievoorstelling Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf. In de maand mei speelt deze voorstelling in het Jeltingahuis in Buitenpost, ook bekend als het gemeentehuis van gemeente Achtkarspelen. 

Moed – je mag wel bang zijn maar niet laf gaat over het onvergetelijke en waargebeurde verhaal van vijf broers uit de uitzonderlijke familie Bakker uit Buitenpost die zich ontpoppen van gereformeerde dorpsjongens tot moedige verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een verhaal over moed, geloof, verzet en geaardheid, naar het succesvolle boek Je mag wel bang zijn maar niet laf van Toni Boumans. 

De voorstelling speelt in het Jeltingahuis in Buitenpost, het voormalig woonhuis van de familie Bakker en nu onderdeel van het gemeentehuis van Achtkarspelen. De voorstelling wordt gespeeld door jonge acteurs van de opleiding Artiest Theater. 

Het waargebeurde verhaal van vijf broers uit de uitzonderlijke familie Bakker. De Friese familie – van streng gereformeerde, noordelijke notabelen tot onverzettelijke, moedige verzetsstrijders.

Eind negentiende eeuw besluit Popke Bakker, de zoon van de kastelein van herberg ‘De Drie Zwaantjes’ in Langweer, met zijn vrouw Dieuwke en hun kinderen – ze kregen uiteindelijk vijftien kinderen – een garen- en -bandwinkel te beginnen in Buitenpost. De zaak P.S. Bakker groeit uit tot een bekend modehuis in het noorden van Nederland met filialen in Leeuwarden en Groningen.

Enkele kleinkinderen van de streng gereformeerde Popke en Dieuwke bleken homoseksueel, een geaardheid die vanuit hun achtergrond geprobeerd werd te verbergen. Na de inval van de Duitsers komen zij in verzet. Uiteindelijk wacht de familie Bakker een dramatisch lot. De familie wilde tijdens de Tweede Wereldoorlog niet aan de zijlijn blijven staan en betaalden daar een hoge prijs voor.

De voorstelling speelt op meerdere data, zie hier wanneer.