Met Theater na de Dam volgt Cuijk het voorbeeld van andere gemeenten die ook langer dan twee minuten willen stilstaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en de jaren van vrijheid daarna. Op initiatief van een aantal betrokken Cuijkenaren, van harte ondersteund door de schouwburg.
Op het perron staat een oude man. Aarzelend. Angstig. Hij wil met de trein naar Assen, maar hij durft niet. Hij durft sowieso niet met de trein. Al heel lang niet meer. Maar dit keer stapt hij wel in. Hij zoekt steun bij een jonge vrouw die ook naar Assen gaat. Voorzichtig komt er een gesprek op gang tussen die twee.
Kritisch denken
Met deze scène begint de voorstelling in het kader van Theater na de Dam. Dit jaar is het thema ‘kritisch denken en de zoektocht naar gedeelde waarheid’. In de extreem gepolariseerde wereld waarin we nu leven, waar informatieoorlogen met fake news worden uitgevochten, is het thema actueler dan ooit.
Het gesprek in de trein wordt afgewisseld met scènes op basis van teksten die door jongeren geschreven zijn en vertaald werden naar teksten voor volwassenen. Over wat je zelf zou doen, als het oorlog was. Over desinformatie. Over in verzet komen. Of juist jezelf verstoppen. Soms worden de teksten voorgedragen, soms gespeeld in korte scènes. Daarnaast speelt muziek een belangrijke rol, zowel instrumentaal als zang.
De voorstelling wordt gespeeld door twaalf acteurs en twee muzikanten uit het Land van Cuijk.
Uitzending
Voor wie dat wil, is het mogelijk om vóór de voorstelling op een groot scherm in de schouwburg de Nationale Dodenherdenking op de Dam te zien.