Nacht Na de Dam 2021

Posted by

Ook dit jaar brengen op 4 mei diverse zangers en acteurs van naam in het Internationaal Theater Amsterdam een programma rondom het thema oorlog en 4 mei. De NOS registreert het programma van Theater na de Dam dat onder leiding staat van ITA-directeur Ivo van Hove en waarin wordt samengewerkt met Sven Figee (leider van Sven Hammond Soul). De artiesten en acteurs maken in het programma duidelijk wat we herdenken en waarom. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.

Onder de artiesten zijn het ITA-ensemble, Wende Snijders, Froukje, Milow, Huub van der Lubbe, Gabriel Rios, en Shary-An. Ze brengen hun muziek en teksten op een leeg toneel en in een lege zaal met als decor fotoprojecties van beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Soms een groots moment, soms juist een veelbetekenend detail. Er zijn hoofdfiguren, maar ook omstanders. Wat gaat er door hun hoofd?  Columnist Sheila Sitalsing en schrijver David Van Reybrouck schreven tekstbijdragen speciaal voor dit moment.

Klik hier om terug te kijken.

Nacht Na de Dam 2020

Posted by

Al jaren worden, na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, onder de vlag van Theater Na de Dam door het hele land voorstellingen georganiseerd, waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Dit jaar kan het publiek niet naar het theater komen, daarom wordt op 4 mei om 21.00 uur op NPO 1 het programma Na de Dam vanuit een lege Amsterdamse schouwburg uitgezonden. Na de Dam is een unieke samenwerking tussen NOS, Internationaal Theater Amsterdam en Theater Na de Dam.

De uitzending komt na de herdenking op de lege Dam, aansluitend op het NOS Journaal en NOS Bevrijdingsjournaal. Winfried Baijens presenteert het programma met acteurs en zangers. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende, Typhoon, Nasrdin Dchar en acteurs van het ITA-ensemble onder wie Hans Kesting, Marieke Heebink, Halina Reijn, Achraf Koutet, Gijs Scholten van Aschat en Joy Delima, maken met muziek en verhalen duidelijk waarom we herdenken. Wegens de Corona- maatregelen doen sommigen dat vanuit hun eigen huiskamer. Na de Dam is te zien op 4 mei om 21.00 uur op NPO 1.

Samenstelling: Ivo van Hove
Muzikale dramaturgie: Wende
Creatief producent: Wouter van Ransbeek 
Advies dramaturgie: Johan Reyniers 
Regie: Astrid Wisman, Mélinde Kassens 
Productie: Babs Sabbé, Inger Stam 
Concept: Theater Na de Dam 

Artiesten:

Claudia de Breij
Herman van Veen 
Jeangu Macrooy
Wende
Marcel Veenendaal
Remy van Kesteren
Douwe Bob
Wende
Halina Reijn
Nasrdin Dchar
Fresku
Guus Meeuwis
Typhoon
Adriaan van Dis 
Michelle David

ITA ensemble

Joy Delima
Ramsey Nasr
Aus Greidanus
Maarten Heijmans
Gijs Scholten van Aschat
Achraf Koutet
Marieke Heebink
Janni Goslinga  
Steven van Watermeulen 
Maria Kraakman
Ilke Paddenburg
Hélène Devos
Chris Nietvelt
Hans Kesting 

Klik hier om de uitzending terug te kijken.

Nacht Na de Dam 2019

Posted by

Douwe Bob, Michelle David, Hadewych Minis, Cello Octet Amsterdam e.v.a. te zien tijdens Nacht Na de Dam

Op de late avond van 4 mei vindt er op het toneel van Internationaal Theater Amsterdam een bijzondere overgang van 4 naar 5 mei plaats. Samen met artiesten, theatermakers en publiek maken we de overgang van herdenken naar vieren. Onder andere Douwe Bob, Michelle David, Pierre Bokma & Igone de Jongh, Cello Octet Amsterdam, LAKSHMI, Annet Malherbe en Hadewych Minis treden op. De presentatie is in handen van Eric Corton.

Nacht Na de Dam wordt om 23.40 uur live uitgezonden op NPO 1.

De artiesten die deze editie optreden zijn:
– Douwe Bob
– Pierre Bokma en Igone de Jongh
– Ernst Jansz en Luna met band
– Joshua en Meneer Mol
– Steef de Jong
– Cello Octet
– LAKSHMI
– Berg & Bos met Annet Malherbe
– Hadewych Minis en Wouter Planteijdt
– Babs Gons
– Michelle David & the Gospel Sessions
– Johan Fretz

Klik hier om het terug te kijken.

Theater Na de Dam

Nacht Na de Dam is een initiatief van Theater Na de Dam. Theater Na de Dam is inmiddels een nationale traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

Nacht Na de Dam 2018

Posted by

Na afloop van de voorstellingen in de theaters komen dit jaar theatermakers en publiek bij elkaar in de Stadsschouwburg Amsterdam voor een bijzondere overgang van 4 naar 5 mei.

De Nacht Na de Dam is een intieme vaudeville met niet meer dan een klein podium, een microfoon, een open bar, gesprek, theatermakers en publiek. Deze editie met onder andere Brainpower, Tommie Christiaan, Rob Dekay, Soldaat van Oranje – De Musical, Frédérique Spigt met gitarist Janos Koolen en Marjolijn van Heemstra.

De Nacht Na de Dam wordt vanaf 23:40 uitgezonden door NOS op NPO1 tijdens Vuur voor de Vrijheid. Eric Corton zal het programma presenteren en het publiek meenemen van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei.

Klik hier om het terug te kijken.

Nacht Na de Dam 2017

Posted by

Na de voorstellingen in de theaters komen theatermakers en publiek bij elkaar op het toneel van de Stadsschouwburg voor een bijzondere overgang van 4 naar 5 mei. Met muziek, gedichten, gesprekken en een bar gaan we samen van herdenking naar bevrijding. Deze editie met onder andere Eric Corton, Wende Snijders, Adriaan van Dis en Diggy Dex.

Wees welkom of kijk live de NOS uitzending om 23:40uur op NPO 1
Klik hier om terug te kijken.


Nacht Na de Dam 2016

Posted by

Na afloop van de voorstellingen in de theaters komen dit jaar theatermakers en publiek bij elkaar op het toneel van Carré voor een bijzondere overgang van 4 naar 5 mei. Met muziek, gedichten, gesprekken en een bar gaan we samen van herdenking naar bevrijding. Ieder jaar weer met bijzondere gasten.

Dit jaar zal het wederom een speciaal programma worden.  editie met onder andere Eric Corton, Meral Polat, Hadewych Minis, Spinvis, Bram van der Vlught, Paul de Munnik, Mike Boddé, Fuse, e.a.

Uitzending NOS

Kunt u zelf niet aanwezig zijn bij Nacht Na de Dam? Geen probleem. Op NPO 1 bij de NOS zal vanaf 23:40 Nacht Na de Dam worden uitgezonden. Eric Corton zal het programma presenteren en het publiek meenemen van het herdenken op 4 mei naar het vieren van de vrijheid op 5 mei. Klik hier om terug te kijken.

Nacht Na de Dam 2015

Posted by

Na afloop van de voorstellingen een intieme vaudeville op het toneel van de Stadsschouwburg. Theatermakers en bezoekers komen samen en maken zo gezamenlijk de overgang van herdenken naar bevrijding.

 

Een deel van het programma wordt door de NOS uitgezonden. Vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam presenteert Rik van de Westelaken deze de overgang van 4 naar 5 mei, die op een theatrale manier wordt vormgegeven.

 

Artiesten die dit jaar te zien zijn: o.a. Huub van der Lubbe, Theo Nijland, Eva van Manen, Maarten Heijmans en Eric Vloeimans